Pelgrimstocht voor pater Van der Lugt

Nieuws
Anne Claire van der Lugt, nicht van de in Syrië vermoorde pater Frans van der Lugt, organiseert in april volgend jaar een pelgrimstocht van Amsterdam naar Den Bosch ter nagedachtenis aan haar oom. De wandeltocht is tevens bestemd als steun aan de wederopbouw in Syrië.
anp
dinsdag 6 april 2021 om 03:00
De Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt op 2 februari 2014 in Homs (Syrië).
De Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt op 2 februari 2014 in Homs (Syrië). beeld afp / Mohammed abu Hamza

Amsterdam

Deelnemers aan de ‘Walk for Homs’ halen donaties op voor onder meer het opzetten van een Frans van der Lugt Centre in de Syrische stad Homs en voor goed onderwijs in de regio van de Syrische hoofdstad Damascus.

Behalve meedoen aan de meerdaagse pelgrimstocht is het ook mogelijk de eerste en/of de laatste etappe te wandelen of een eigen pelgrimstocht naar Den Bosch of een andere wandeling te organiseren Niet-wandelaars kunnen een speciale mis bijwonen in de Obrechtkerk in Amsterdam of in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Pater Frans van der Lugt was jezuïet. Voor de burgeroorlog organiseerde hij voettochten, waarin duizenden christelijke en islamitische jongeren meeliepen. Na het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 bood hij in de belegerde stad Homs hulp, onder meer aan mensen die niet konden vluchten voor het geweld. De pater werd op 7 april 2014 vermoord in de tuin van zijn klooster. Hij is daar ook begraven.

‘Pater van der Lugt heeft geweldig werk gedaan in Homs, zowel voor christenen als moslims. De Walk for Homs is bedoeld om mensen in deze geteisterde stad een hart onder de riem steken’, stelt Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Engelse bisschoppen zijn bang dat met privatisering BBC religie uit beeld verdwijnt

Bisschoppen uit de Kerk van Engeland keren zich tegen het plan om BBC te privatiseren. Ze vrezen dat religieuze programma’s het kind van de rekening worden in een commercieel omroepbestel.

Afbeelding

Hoge Vaticaanse kardinaal beschuldigd van seksuele aanranding

Kardinaal Marc Ouellet, momenteel in het Vaticaan verantwoordelijk voor bisschopsbenoemingen, wordt beschuldigd van aanranding van een jonge vrouw die stage liep als pastoraal werkster.

Afbeelding

Problematische omgang met seks en macht werkt katholiek misbruik in de hand

De problematische omgang met seks, gender en macht leiden in de Rooms-Katholieke Kerk tot een cultuur die seksueel misbruik door geestelijken in de hand werkt. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Afbeelding

Europese katholieken willen minder hiërarchie en meer inclusiviteit in de kerk

De eerste fase van de synode over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk is maandag ten einde gekomen. Katholieken in geseculariseerde landen willen een opener kerk waar geestelijken minder macht hebben.

Afbeelding

Katholieke bischoppen: ‘India moet steviger strijden voor scheiding religie en staat’

Maandag viert India de 75e verjaardag van haar onafhankelijkheid. Volgens Katholieke bisschoppen moet de Indiase regering de scheiding van religie en staat steviger verdedigen, want juist dan is vreedzaam samenleven mogelijk.

Afbeelding

Britney Spears wilde in een katholieke kerk trouwen, maar de parochie weet van niets

De beroemde Amerikaanse popzangeres Britney Spears wilde in een rooms-katholieke kerk trouwen. Dat werd de 40-jarige naar eigen zeggen door de plaatselijke parochie geweigerd. Maar de parochie ontkent.