Mag de kerk homorelaties zegenen? Nee, zegt het Vaticaan

Nieuws
De Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer heeft verklaard dat homoseksuele relaties niet door priesters of diakens gezegend kunnen worden. Zij reageert daarmee op een vanuit het pastorale veld aan de leerstellige waakhond gestelde vraag.
Hendro Munsterman
maandag 15 maart 2021 om 13:19 aangepast 13:55
Zegening van een geregistreerd parterschap in de Zweedse lutherse kerk in 2001.
Zegening van een geregistreerd parterschap in de Zweedse lutherse kerk in 2001. beeld afp / Larseric Linden

Vaticaanstad

‘Heeft de kerk de mogelijkheid relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te zegenen?’ was de gestelde vraag. En het antwoord is simpelweg ‘nee’. Volgens de congregatie betekent dit echter geen onrechtvaardige discriminatie, maar heeft de kerk simpelweg niet de mogelijkheid om dit te doen omdat deze relaties ‘niet als geoorloofd’ kunnen worden beschouwd.

De congregatie zegt haar verklaring te publiceren ‘vanuit het oprechte verlangen homoseksuelen, aan wie wegen tot geloofsgroei worden aangereikt, te verwelkomen en te begeleiden’. De afwijzing van de zegening van homoseksuele rel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus Johannes Paulus II wist al veel eerder van kindermisbruik en plaatste zelf pedofiele priesters over

Paus Johannes Paulus II plaatste in de jaren ‘70 als aartsbisschop meerdere misbruikende priesters over. Dat ontkracht de theorie dat hij pas veel later van seksueel misbruik door geestelijken op de hoogte raakte.

Afbeelding

De geloofsleer groeit of ze sterft af, zegt de paus. Dat is een boodschap voor protestanten én katholieken

De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’.

Afbeelding

‘Als een vuilniszak aan de straat gezet’: nominatie mensenrechtenprijs voor woonwagenpastor

‘Mogen wij er ook zijn?’ Vragen woonwagenbewoners zich af. Pater Van der Zandt komt voor hen op. Hij is genomineerd voor de Prijs MensenrechtenMens. ‘Ieder mens verdient een plekje op de wereld. Waarom zij niet?’

Afbeelding

Vaticaanse websites gehackt en iedereen kijkt naar Rusland, want daar is men boos op de paus

Woensdag gingen de websites van het Vaticaan uit de lucht. Het bleek werk te zijn van hackers en iedereen wees gelijk naar Rusland. Twee dagen eerder had paus Franciscus namelijk fikse kritiek uit Moskou gekregen.

Afbeelding

Oekraïne: opgepakte katholieke paters ‘worden door Russische bezetter gefolterd’

Twee katholieke paters zijn door de Russische bezetter van Berdjansk opgepakt. Volgens berichten worden zij ‘illegaal vastgehouden en gefolterd’ om hen te laten toegeven dat zij wapens en munitie verstopten.

Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.