Aankomst van paus Franciscus op het vliegveld van Erbil in Noord-Irak. In deze verwoeste regio wonen vooral christenen die echter door Islamitische Staat veelal zijn verdreven en lang niet allen zijn teruggekeerd. Zij ontvangen paus Franciscus met palmtakken, zoals Jezus met palmtakken in Jeruzalem werd verwelkomd.
beeld afp / vatican media
Paus Franciscus bracht van 5 tot 8 maart een historisch en indrukwekkend bezoek aan Irak, gemarkeerd door de nadruk op de interreligieuze dialoog en aandacht voor de christelijke minderheid in het land.
Wachten op de paus
Deelnemers aan de interreligieuze ontmoeting in de plaats Ur, waar volgens de bijbel Abraham, de aartsvader van joden, christenen en moslims, vandaan komt, wachten op de komst van paus Franciscus.
beeld epa / Alessandro di Meo
Religieuze leiders in de voetsporen van Abraham
Tijdens de interreligieuze ontmoeting in Ur sprak paus Franciscus met leiders van de verschillende godsdiensten en religieuze stromingen in het land. Ur is een van de oudste steden van Mesopotamië. De ontmoeting vond plaats vlak bij de archeologische opgravingen van de vierduizend jaar oude stad.
beeld afp / vatican media
Hoop tussen ruïnes in de voormalige hoofdstad van IS
Iraakse christelijke kinderen wapperen met vlaggen bij de ruïnes van de Syrisch-katholieke kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in de Noord-Iraakse stad Mosul die gold als hoofdstad van de drie jaar geleden verslagen Islamitische Staat.
beeld afp / Vincenzo Pinto
Herinnering aan de slachtoffers van Islamitische Staat
In de stad Mosul, op het plein voor de kerk en tussen verwoeste huizen, ging paus Franciscus voor in gebed voor de slachtoffers van het IS-terrorisme.
beeld epa / Alessandro di Meo
Qaraqosh ontvangt de paus
Paus Franciscus wordt verwelkomd in de Syrisch-katholieke kerk van Qaraqosh, een in meerderheid christelijke stad op dertig kilometer van Mosul. Hij werd begeleid door de Syrisch-katholieke bisschop van de drie jaar geleden uit handen van Islamitische Staat bevrijde stad, Youhanna Boutros
Moshe.beeld afp / Vincenzo Pinto
Knielen met vlaggen en bloemen
In Qaraqosh knielen kinderen in de kerk tijdens het bezoek van paus Franciscus. Zij dragen Iraakse en Vaticaanse vlaggen en bloemen.
beeld afp / Vincenzo Pinto
Mis met meer dan 10.000 gelovigen in Erbil
In afwachting van de aankomst van paus Franciscus in het sportstadion van Erbil houden Iraaks-Koerdische veteranen vlaggen van Koerdistan en het Vaticaan in he hand. Erbil is de hoofdstad van de autonome Koerdische deelstaat van Irak
beeld afp / Safin Hamed
‘Salam, salam, salam!’
Tijdens de eucharistieviering in het sportstadion van Erbil neemt paus Franciscus afscheid van Irak. ‘Salam, salam, salam’, zei hij in het Arabisch en onder luid applaus van de aanwezigen. ‘Vrede, vrede, vrede.’
beeld epa / Alessandro di Meo
Christelijke minderheden in Irak
Deelnemers aan de afsluitende eucharistieviering van het pausbezoek aan Irak in Erbil kwamen uit verschillende met Rome verbonden kerken, maar ook uit andere christelijke gemeenschappen. Op de vooravond van internationale vrouwendag riep Franciscus de Irakezen op vrouwen meer ruimte en verantwoordelijkheden te geven. Tijdens de eucharistieviering waren er twee jongens en twee meisjes misdienaar.
beeld epa / Alessandro di Meo
‘Irak blijft altijd in mijn hart’
Paus Franciscus neemt afscheid van Irak en buigt als teken van vaarwel op het internationale vliegveld van Bagdad.
beeld afp / Ahmad Al-Rubaye