‘Cijfers over misbruik in Rooms-Katholieke Kerk worden zwaar overdreven’

Achtergrond
De cijfers in het rapport-Deetman over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk zijn ‘zwaar overdreven’. En de Nederlandse pers slikte alles voor zoete koek. Dat zegt jurist en theoloog Patrick Chatelion Counet (66) in zijn boek De Deetman files. Een parlementaire enquête had de waarheid uiteindelijk beter boven tafel gekregen.
Hendro Munsterman
vrijdag 18 december 2020 om 20:06
Patrick Chatelion Counet: 'Misbruik in Rooms-Katholieke Kerk is uitvergroot.'
Patrick Chatelion Counet: 'Misbruik in Rooms-Katholieke Kerk is uitvergroot.' beeld Wout van Assendelft

Nijmegen

Tien jaar nadat het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken de voorpagina’s van kranten haalde, wil iedereen in de Rooms-Katholieke Kerk maar één ding: de bladzijde omslaan. De kerk is de afgelopen jaren door het stof gegaan en er is door de Nederlandse bisdommen en congregaties in totaal meer dan dertig miljoen euro betaald aan slachtoffers. Dat de voormalige hoogleraar Patrick Chatelion Counet zijn boek publiceert komt dan ook ongelegen, maar hij vindt dat hij zijn mond niet mag houden.

Chatelion Counet weet waarover hij spreekt. Als tienjarige jongen werd hij in 1964 misbruikt door een voetbaltrainer. Van 2010 tot afgelopen juli was hij als secretaris van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR) als geen a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze bisschop ziet Nigeria islamiseren: ‘Vrij reizen kan hier niet meer. Je kunt zomaar gekidnapt worden’

De overheid van Nigeria voert een agenda van islamisering door, is de stellige mening van bisschop Wilfred Chikpa Anagbe. ‘Nigeria moet een moslimstaat worden en de christenen moeten verdwijnen.’

Afbeelding

Kardinaal Koch biedt nu toch excuses aan voor nazi-vergelijking

Kardinaal Koch biedt zijn ‘excuses aan aan iedereen die zich beledigd voelt’ door de nazivergelijking die hij maakte tijdens een interview over de Duitse Rooms-Katholieke Kerk en haar hervormingsproces.

Afbeelding

Ecologische docu-encycliek met paus Franciscus op Youtube Originals

Zeven jaar na de milieu-encycliek Laudato si’ is er een documentaire om de boodschap ervan bij een groot publiek te brengen. ‘The Letter’ is geproduceerd door Youtube en gemaakt door de bekroonde filmmaker Nicolas Brown.

Afbeelding

Paus deed vredesoproep nadat Moskou het dunne lijntje met Rome doorknipte

De strategie van paus Franciscus om via kerkelijke invloed de vrede in Oekraïne te bevorderen is mislukt. Nu gooit hij het over een andere boeg, maar Poetin is Chroetsjev niet en Oekraïne is geen Syrië.

Afbeelding

Hulpbisschop van Aken veroordeeld wegens diefstal van dementerende vrouw

De hulpbisschop van het Duitse bisdom Aken stal 128.000 euro van een bejaarde vrouw en is daarvoor door de rechter veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet hij een boete van vijfduizend euro betalen.

Afbeelding

Van Vegetarische Zusters tot films voor dierendag: Franciscus van Assisi is nog altijd een grote inspiratie

Het is dinsdag niet alleen Werelddierendag, maar ook de naamdag van de heilige Franciscus van Assisi. De 13e-eeuwse monnik, die goed was voor mens en dier, weet ook nu nog mensen te boeien met zijn levenshouding.