Amerikaanse bisschop door Vaticaan vrijgepleit van beschuldiging van misbruik

Nieuws
De rooms-katholieke bisschop Robert Guglielmone uit het Amerikaanse bisdom Charleston is door het Vaticaan vrijgepleit van een beschuldiging van seksueel misbruik.
Hendro Munsterman
zaterdag 12 december 2020 om 19:50
Afbeelding
beeld Exe Lobaiza / Cathopic

Charleston

Het misbruik zou vanaf 1978 gedurende meerder jaren hebben plaatsgevonden, maar Guglielmone heeft altijd stellig ontkend. Een door het Vaticaan verricht onderzoek kwam tot de conclusie dat de aanklacht ongegrond was. ‘Dit was geen verrassing voor me’, liet de bisschop weten. ‘Ik ben volstrekt onschuldig aan wat men mij verwijt’. 

Gedurende het onderzoek heeft de bisschop zich vrijwel niet in het openbaar vertoond. Het civiele proces loopt echter nog. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Waarom zocht Oekraïne in het beroemde Holenklooster naar Russische spionnen?

Het beroemde historische klooster in Kyiv werd dinsdag uitgekamd door de Oekraïense geheime dienst. Het Kremlin veroordeelde de actie en patriarch Kirill van Moskou spreekt over Oekraïense ‘intimidatie’.

Afbeelding

Paus grijpt hard in bij hulporganisatie Caritas en stuurt voltallige leiding weg. ‘Een volslagen verrassing’

De leiding van de katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

Afbeelding

Katholieke Kerk in Italië wil héél voorzichtig misbruik onderzoeken. ‘Een wrede poging om getallen te manipuleren’

Nogal nietszeggend zijn de eerste onderzoekscijfers naar het misbruik in de Italiaanse Katholieke Kerk. Volgens critici was dat precies de bedoeling van het rapport. ‘Het is statistieke onkunde op zijn best.’

Afbeelding

De Duitse bisschoppen willen geen protestantse, maar vooral een ‘betere’ katholieke kerk

Na de Nederlandse waren nu ook de Duitse bisschoppen in Rome voor hun ad-liminabezoek. Ze verdedigden er met name hun hervormingsvoorstellen. ‘De Heilige Vader heeft ons duidelijk gemaakt dat moed en geduld nodig zijn.’