Vijfentwintig salesianen in Ethiopië van buitenwereld afgesloten

Nieuws
In het noorden van Ethiopië zitten vijfentwintig paters geïsoleerd en zonder contact met de buitenwereld opgesloten in een gebied waar gevochten wordt tussen het leger en strijdende milities.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
vrijdag 11 december 2020 om 17:44
Ethiopische boeren in de door gewelddadigheden en sprinkhanenplagen geteisterde regio Tigray.
Ethiopische boeren in de door gewelddadigheden en sprinkhanenplagen geteisterde regio Tigray. beeld Eduardo Soteras / afp

Addis Abeba

De salesianen werken als missionarissen in de regio Tigray, waar zij in vier gemeenschappen leven. In die regio woedt een hevige strijd tussen soldaten van het nationale, federale leger en milities van het Tigray Volksbevrijdingsfront TPLF. Tegenover het katholieke persagentschap Fides zegt een salesiaan in de hoofdstad Addis Abeba dat ‘de situatie bijzonder gespannen’ is. 

De laatste verbinding met de salesianen in het noorden van het land was bijna twee weken geleden. De salesianen zijn met name sterk betrokken bij lokale educatieprojecten, waarbij meer dan 5000 leerlingen onderwijs krijgen. Zij beheren er scholen en technische instituten, alsmede jongerencentra die zich met name tot de meest arme jongeren richten. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Paus Franciscus in de vrouwengevangenis van Rebbibia in Rome. Op Witte Donderdag is de voetwassingritus onderdeel van de katholieke liturgie.

Water en tranen tijdens voetwassing van vrouwelijke gedetineerden door paus Franciscus

Ter herdenking aan het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn leerlingen heeft paus Franciscus donderdagmiddag de voeten van twaalf vrouwelijke gedetineerden gewassen. ‘God wordt nooit moe om te vergeven.’

Paus Franciscus ontmoette woensdag de Israëliër Rami Elhanan (midden) en de Palestijn Bassam Aramin (rechts). Beiden verloren een dochter tijdens het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Paus bedankt twee rouwende vaders die in Israël en Palestina 'voorbij de vijandschap hebben leren kijken'

Een Israëliër en een Palestijn die allebei hun dochter verloren in het Israëlisch-Palestijnse conflict pleiten hartstochtelijk voor vrede. ‘Iemand moet zeggen: Stop! Vervang je software. Ga anders denken.’

Bisschop van Rotterdam Hans van den Hende zegent bloemen in de Keukenhof, voordat deze vertrekken naar het Vaticaan. Paus Franciscus zal tijdens het uitspreken van de traditionele zegen Urbi et Orbi vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek omringd worden door de Nederlandse bloemen.

Duizenden Nederlandse 'bloemen voor de paus' met bisschoppelijke zegen op weg naar Rome

In de Keukenhof te Lisse heeft bisschop Hans van den Hende d e duizenden bollen en bloemen gezegend die op Eerste Paasdag het Sint-Pietersplein zullen opfleuren. Antoine Bodar zal ze aan de paus aanbieden.

De Belgische bisschop Roger Vangheluwe (foto uit 2007) misbruikte minstens twee minderjarigen. In 2010 stapte hij op als bisschop, maar paus Franciscus heeft hem nu ook zijn titel afgepakt.

Paus neemt Belgische kindermisbruiker Vangheluwe zijn bisschopstitel af. Maar hoeveel zin heeft dat?

De Belgische bisschop Roger Vangheluwe misbruikte jarenlang twee minderjarige neefjes. Hij kreeg in 2010 ontslag als bisschop van Brugge. De paus nam hem nu ook zijn bisschopstitel af. Waarom deze symbolische daad?

Paus Franciscus (links) met de Italiaanse journalist Fabio Marchese Ragona die zijn autobiografie heeft opgeschreven. Hij wil nog steeds werken aan 'een kerk met de eigenschappen van God zelf, en dus ook teder, nabij en vol mededogen’.

Franciscus vertelt in autobiografie over vriendinnen en communisten. En waarom hij niet wil aftreden

Franciscus is de eerste paus die een autobiografie publiceert. Naast een bundeling van anekdotes uit zijn inmiddels 87-jarige leven is het boek ook een geestelijk testament met zijn dromen over de kerk.

Paus Franciscus (rechts) samen met de Maltese kardinaal Mario Grech, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de kerkvernieuwingssynode die in oktober zal worden afgesloten.

Waarom dempt Franciscus de verwachtingen van progressieve katholieken?

De Rooms-Katholieke Kerk zit al tweeënhalf jaar in een kerkvernieuwingsproces. Veel katholieken hoopten op een doorbraak rond vrouwelijke diakens en gehuwde priesters. De paus haalde deze vragen echter vorige week van tafel. Of toch niet?