Nieuwe kardinaal wil geen bisschop worden maar in kapucijnerhabijt sterven

Nieuws
Paus Franciscus zal hem 28 november kardinaal creëren. Maar in tegenstelling tot wat het kerkelijk recht voorschrijft, wil de kapucijn Raniero Cantalamessa (86) niet vooraf de bisschopswijding ontvangen.
Hendro Munsterman
donderdag 19 november 2020 om 13:34 aangepast 20:50
De kapucijnerpater Raniero Cantalamessa tijdens zijn preek op Goede Vrijdag van 2012 in de hoedanigheid van prediker van het Pauselijk Huis.
De kapucijnerpater Raniero Cantalamessa tijdens zijn preek op Goede Vrijdag van 2012 in de hoedanigheid van prediker van het Pauselijk Huis. beeld Vincenzo Pinto / afp

Rome

‘Het bisschopsambt houdt in dat je herder en visser van mensen bent. Op mijn leeftijd kan ik nog weinig als herder doen, en wat ik als visser kan doen, kan ik ook doen door eenvoudigweg het Woord van God te verkondigen’, zei Cantalamessa tegen de website van het Italiaanse bisdom Rieti, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Bovendien wil de kapucijn graag in zijn eenvoudige ‘franciscaanse habijt’ sterven, ‘iets wat men mij moeilijk zal toestaan als ik eenmaal bisschop ben’. 

Hij heeft van paus Franciscus bij wijze van uitzondering dispensatie gekregen. Cantalamessa werkt sinds 1980 als prediker van het pauselijk huis en staat bekend als vriend van de charismatische vernieuwing in de katholieke kerk. Cantalamessa wordt geen kiesgerecht..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.