Weer leren spreken over de kerk als enthousiaste bruid van een passievolle God

Interview
De rooms-katholieke priester Norbert Schnell promoveert woensdag op een studie over het bijbelse beeld van de kerk als bruid van Christus. ‘Spreken over de kerk als bruid brengt ons direct naar de kern van het christelijk geloof: de liefde, de eros, God die een innige relatie met ons wil.’
Hendro Munsterman
dinsdag 17 november 2020 om 19:24
Priester Norbert Schnell heeft een proefschrift geschreven over de kerk
Priester Norbert Schnell heeft een proefschrift geschreven over de kerk beeld Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Breda

‘Toen ik ben gevraagd om een promotie-onderzoek te gaan doen, was het me snel duidelijk dat ik iets wilde doen dat relevant is voor hedendaags kerk-zijn’, vertelt de Bredase priester Norbert Schnell (58) over wat uiteindelijk het proefschrift is geworden dat hij woensdag aan de Tilburgse Universiteit zal verdedigen.

Schnell is rector van de priester- en diakenopleiding Bovendonk in het bisdom Breda en bovendien als priester werkzaam in onder meer de Bredase kathedraal.

‘In het Nieuwe Testament is de metafoor, dit beeld van de kerk als bruid de enige vrouwelijke metafoor voor de kerk, naast andere metaforen als lichaam, volk, tempel. Als we over de kerk in vrouwelijke termen nadenken wordt in de katholieke traditie heel snel ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Jullie pijn is mijn pijn en Jezus’ kruis is zichtbaar in jullie lijden.’ Paus schreef brief aan Oekraïense bevolking

De paus bidt elke dag voor Oekraïne, voor het volk dat al negen maanden ‘onder de absurde waanzin van de oorlog lijdt’. Dat schrijft hij in een emotionele brief aan de Oekraïense bevolking.

Afbeelding

Waarom installeert China een hulpbisschop en is het Vaticaan nu boos? ‘Beide zijden testen hun geheime akkoord’

Een maand nadat China en het Vaticaan hun geheime akkoord over bisschopsbenoemingen hernieuwden, uit Rome voor het eerst openlijke kritiek. Maar het lijkt vooral een spel om het akkoord en de grenzen ervan te testen.

Afbeelding

Paus: katholieken kunnen niet polariseren, want ze denken in termen van ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’

Paus Franciscus heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over politieke polarisatie en kerkelijke ideologisering. Ook wees hij de priesterwijding van vrouwen af en veroordeelde hij opnieuw abortus.

Afbeelding

Zwitserse Opus Dei-bisschop wil geen exorcist meer benoemen. ‘Niet nodig om mysterieuze oorzaken te zoeken’

Het bisdom gold decennialang als het centrum voor exorcismen’. Maar de exorcist stierf en de nieuwe bisschop is zelf arts en wil geen nieuwe duiveluitdrijver benoemen. ‘Daarvoor hebben we medicijnen en psychotherapie.’

Afbeelding

De Kesel gaf in Vaticaan inleiding ‘omgaan met secularisatie’. Ook aandacht voor ‘homozegen’ en vrouwelijke diakens

Een week lang spraken de bisschoppen van België in het Vaticaan over de situatie van de Belgische kerk in crisis. Er werd gesproken over gehuwde priesters, vrouwelijke diakens en natuurlijk de onlangs gepubliceerde ‘homozegen’.

Afbeelding

Alleen slachtofferhulp is niet genoeg. Er zijn hervormingen nodig in de Nederlandse Katholieke Kerk

In de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt het misbruikdossier inmiddels wat op de achtergrond geraakt, valt Jan-Willem Wits op. In andere landen is het echter nog steeds een open wond.