Degenen die zeggen dat de biecht makkelijk is, hebben het nooit gedaan

Column
De katholieke biecht heeft in Nederland een slechte naam, valt regisseur Anne Christine Girardot op. Haar ervaring is heel anders. ‘Het is net als na een ruzie met een vriend of je partner elkaar in de armen te nemen. De relatie wordt hersteld. Net zo liefdevol en intiem is de biecht. Voor wie het aandurft.’
Anne Christine Girardot, tv-maker
donderdag 8 oktober 2020 om 10:00
Anne-Christine Girardot
Anne-Christine Girardot beeld John Gruter

Jarenlang heb ik het programma Adieu God? voor de EO mogen maken. Wellicht kent u het. EO-boegbeeld Tijs van den Brink gaat er in gesprek met kerkverlaters, katholieken en protestanten. Waarom hebben ze de kerk vaarwelgezegd? Hebben ze hiermee ook God verlaten? In de loop van de seizoenen heb ik veel kerktrauma’s, teleurstellingen en scepsis de revue zien passeren, maar we hebben ook vaak gehoord over heimwee naar een goddelijk ‘iets’. Soms bespeurden we bij onze gasten zelfs een waakvlam die ergens beschut voor de buitenelementen van het leven nog brandde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. 'Spanningen hadden veel groter gekund'

De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. 'De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.'

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Paus Franciscus: 'zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal'

Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI proberen uit te buiten voor een kerkpolitieke agenda. En hij veroordeelde sterker dan voorheen de uitsluiting van homoseksuelen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’

Afbeelding

Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een 'mystieke abortus'.