Beroemde ‘mystica’ Marthe Robin beschuldigd van bedrog: ‘Het was zwaar de waarheid te ontdekken’

Achtergrond
Ze werd wereldberoemd door haar extatische ervaringen, vanwege de wonden van Christus die zich wekelijks in haar lichaam manifesteerden, en het feit dat ze jarenlang niets anders at dan de eucharistie. Ze stond ergens vooraan in de wachtrij om zalig- en daarna heilig verklaard te kunnen worden.
Hendro Munsterman
dinsdag 29 september 2020 om 17:38 aangepast 10:07
De Franse 'mystica' Marthe Robin wier spirituele ervaringen door de Vlaamse karmeliet Koen de Meester worden betwist.
De Franse 'mystica' Marthe Robin wier spirituele ervaringen door de Vlaamse karmeliet Koen de Meester worden betwist. beeld afp

Gent - Châteauneuf-de-Galaure

Maar dit alles was bedrog volgens een in 2019 overleden Vlaamse karmeliet. Zijn explosieve boek over 'De mystieke fraude van Marthe Robin’ wordt volgende week gepubliceerd en zet zowel haar aanhangers als het Vaticaan, die de 'mystica' graag zalig willen verklaren, voorlopig schaakmat.

De publicatie van het postuum uitgegeven boek mag met recht een bom in de rooms-katholieke wereld worden genoemd. Koen de Meester gold bij leven en welzijn als een specialist op het gebied van de mystiek, en publiceerde – in Frankrijk onder de voornaam Conrad – gezaghebbende boeken over grote vrouwelijke heiligen als Thérèse de Lisieux, Elisabeth van de Drieëenheid en Edith Stein.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.