Vaticaan: Mariaverschijningen in Amsterdam waren vals

Nieuws
Het Vaticaan heeft laten weten dat de Mariaverschijningen die de Amsterdamse Ida Peerdeman tussen 1945 en 1959 zou hebben ontvangen vals zijn. Bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam had deze verschijningen in 2002 op eigen houtje erkend.
Hendro Munsterman
woensdag 16 september 2020 om 09:08 aangepast 17:01
Het op aanwijzingen van 'zieneres' Ida Peerdeman gemaakte schilderij van de 'Vrouwe van Alle Volkeren'.
Het op aanwijzingen van 'zieneres' Ida Peerdeman gemaakte schilderij van de 'Vrouwe van Alle Volkeren'. beeld Facebook

Rome-Beiroet

Het Vaticaan is stellig in de afwijzing van de vermeende verschijningen: gelovigen moeten ‘elke vorm van propaganda van de vermeende verschijningen en boodschappen van de Vrouwe van Alle Volkeren stoppen’. 

De uitspraak van het Vaticaan staat in een brief van de apostolische nuntius in Libanon aan kardinaal en patriarch Béchara Boutros Raï, het hoofd van de met Rome verbonden kerk van de Maronieten. Deze had om opheldering gevraagd over de omstreden verschijningen waarin Maria zich zou hebben voorgesteld als ‘Vrouwe van Alle Volkeren’. Zij zou tevens om een ‘vijfde mariaal dogma’ gevraagd hebben waarmee de paus haar als ‘Medeverlosseres, Middelares en Voorspreekster’ zou afkondigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.