Luister naar

Paus wil geen ‘Plaatsbekleder van Christus’ meer heten

Nieuws
‘Plaatsbekleder van Christus’, wordt de paus genoemd, en ‘Opvolger van de Prins der Apostelen’. Maar in een opvallende wijziging zijn de acht traditionele paustitels in de nieuwe editie van het ‘Annuario Pontificio’ gedegradeerd tot een voetnoot.
Hendro Munsterman
vrijdag 3 april 2020 om 18:33 aangepast 11:51
Paus Franciscus loopt over het lege Sint-Pietersplein voor zijn bijzonder urbi et orbi-zegen op 27 maart.
Paus Franciscus loopt over het lege Sint-Pietersplein voor zijn bijzonder urbi et orbi-zegen op 27 maart. beeld afp / Yara Nardi

Vaticaanstad

De pagina die jaarlijks, aan het begin van het pauselijk jaarboek, aan de paus werd gewijd begon tot en met vorig jaar plechtig en pontificaal met de lijst van acht eretitels die de paus traditioneel draagt, waaronder ‘Bisschop van Rome’, ‘Opperherder van de Universele Kerk’, ‘Soeverein van het Vaticaan’, ‘Primaat van Italië’, ‘Aartsbisschop en Metropoliet van het bisdom Rome’ en ‘Dienaar van de dienaren Gods’. Daarna volgde de naam van de paus.

Maar in de uitgave van 2020 is dat alles omgedraaid. Onder de naam en de persoonlijke gegevens van ‘Jorge Mario Bergoglio’, staat de titulatuur er onder een cursief kopje: ‘historische titels’. Het is het zoveelste teken dat Franciscus zich beetje bij beetje wil ontdoen van de in de loop van de kerkgeschiedenis gegroeide kerkelijke cultuur die op een koninklijk hof lijkt.

De Duitse kardinaal Gerhard Müller, in 2017 door Franciscus terzijde geschoven als prefect voor de Congregatie voor de Geloofsleer, spreekt in Die Tagespost over ‘theologische barbarij’. Deze verandering zal volgens hem ‘wel weer hypocriet worden verwelkomd als teken van grote bescheidenheid’.

In 2006 deed paus Benedictus XVI even discreet de traditionele titel ‘Patriarch van het Westen’ uit het lijstje schrappen. De orthodoxe kerken reageerden daarop boos omdat zij er een teken in zagen dat de bisschop van Rome daarmee aanspraak maakte op zeggenschap over de Oosterse kerken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.