Luister naar

Paus wil geen ‘Plaatsbekleder van Christus’ meer heten

Nieuws
‘Plaatsbekleder van Christus’, wordt de paus genoemd, en ‘Opvolger van de Prins der Apostelen’. Maar in een opvallende wijziging zijn de acht traditionele paustitels in de nieuwe editie van het ‘Annuario Pontificio’ gedegradeerd tot een voetnoot.
Hendro Munsterman
vrijdag 3 april 2020 om 18:33 aangepast 11:51
Paus Franciscus loopt over het lege Sint-Pietersplein voor zijn bijzonder urbi et orbi-zegen op 27 maart.
Paus Franciscus loopt over het lege Sint-Pietersplein voor zijn bijzonder urbi et orbi-zegen op 27 maart. beeld afp / Yara Nardi

Vaticaanstad

De pagina die jaarlijks, aan het begin van het pauselijk jaarboek, aan de paus werd gewijd begon tot en met vorig jaar plechtig en pontificaal met de lijst van acht eretitels die de paus traditioneel draagt, waaronder ‘Bisschop van Rome’, ‘Opperherder van de Universele Kerk’, ‘Soeverein van het Vaticaan’, ‘Primaat van Italië’, ‘Aartsbisschop en Metropoliet van het bisdom Rome’ en ‘Dienaar van de dienaren Gods’. Daarna volgde de naam van de paus.

Maar in de uitgave van 2020 is dat alles omgedraaid. Onder de naam en de persoonlijke gegevens van ‘Jorge Mario Bergoglio’, staat de titulatuur er onder een cursief kopje: ‘historische titels’. Het is het zoveelste teken dat Franciscus zich beetje bij beetje wil ontdoen van de in de loop van de kerkgeschiedenis gegroeide kerkelijke cultuur die op een koninklijk hof lijkt.

De Duitse kardinaal Gerhard Müller, in 2017 door Franciscus terzijde geschoven als prefect voor de Congregatie voor de Geloofsleer, spreekt in Die Tagespost over ‘theologische barbarij’. Deze verandering zal volgens hem ‘wel weer hypocriet worden verwelkomd als teken van grote bescheidenheid’.

In 2006 deed paus Benedictus XVI even discreet de traditionele titel ‘Patriarch van het Westen’ uit het lijstje schrappen. De orthodoxe kerken reageerden daarop boos omdat zij er een teken in zagen dat de bisschop van Rome daarmee aanspraak maakte op zeggenschap over de Oosterse kerken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Op vooravond van pausbezoek: onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit de illegaliteit te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. De paus zelf heeft zijn uitspraken over zondigheid van homoseks verduidelijkt.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Brandstichting in drie Parijse kerken in een week. Een verdachte opgepakt

De politie van Parijs heeft een man gearresteerd die wordt verdacht van brandstichting bij de ingang van een kerk afgelopen woensdag. In een week werd vier keer brand gesticht in katholieke kerken.

Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.