Luister naar

Historisch kruis loopt grote schade op tijdens pauselijk urbi et orbi

Nieuws
Het kruis dat in de zestiende eeuw in Rome werd ingezet tegen de pest heeft vrijdag tijdens het uitzonderlijke urbi et orbi-gebed van paus Franciscus grote schade opgelopen.
Hendro Munsterman
maandag 30 maart 2020 om 10:11 aangepast 14:20
Paus Franciscus groet het kruis dat voor de Sint-Pieter is geplaatst, voorafgaand aan de uitzonderlijke urbi-et-orbizegen op vrijdag 27 maart 2020.
Paus Franciscus groet het kruis dat voor de Sint-Pieter is geplaatst, voorafgaand aan de uitzonderlijke urbi-et-orbizegen op vrijdag 27 maart 2020. beeld afp / Yara Nardi

Rome

Het kruis, dat normaliter in de kerk San Marcello al Corso staat, was achter de paus op het Sint-Pietersplein geplaatst, maar heeft de stromende regen slecht doorstaan. Volgens de romeinse krant Il Messagero zijn delen van de verf gaan bladderen en heeft ook het eeuwenoude hout op sommige plaatsen onder de regen geleden waar het twee uur lang in stond. 

In 1519 ontsnapte het kruis op wonderlijke wijze aan een brand dat alles erom heen verwoestte. Volgens de overlevering werd het in 1522 van wijk naar wijk gedragen en riep het zo de pest in Rome een halt toe.

Medewerkers van de Vaticaanse musea, die gespecialiseerd zijn in restauratie van oude kunstwerken, hebben zich inmiddels over het object ontfermd. Saillant detail is dat het kunstwerk geen eigendom is van het Vaticaan of de rooms-katholieke kerk, maar van de Italiaanse staat. San Marcello al Corso is een van de 820 katholieke kerken die vanwege hun historische waarde door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden beheerd.

uitzonderlijke urbi et orbi

Op een volledig verlaten en regenachtig Sint-Pietersplein gaf paus Franciscus vrijdagavond om zes uur een uitzonderlijke urbi et orbi-zegen, de zegen voor de 'stad (Rome) en de wereld' die normaliter slechts met Pasen en Kerstmis gegeven wordt. Het was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een paus de zegen voor een leeg plein gaf.

'We waren niet bang door de oorlogen en ongerechtigheid in de wereld, en we luisterden niet naar de schreeuw van de armen en onze zieke aarde. We gingen door, denkend dat we gezond zouden blijven in een zieke wereld', zei hij. 'De pandemie is geen goddelijk oordeel, maar een tijd voor ons om te oordelen, om te kiezen wat wezenlijk is en wat voorbij gaat, een tijd om onze levens weer op de rails te krijgen'.

'Heer, zegen de wereld, geef gezondheid aan onze lichamen en troost aan onze harten. U vraagt ons niet bang te zijn. Maar ons geloof is zwak en we zijn angstig. Maar U Heer zult ons niet overlaten aan de storm'.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voormalig paus Benedictus XVI trad af vanwege slapeloosheid en na een bloedig incident

Vier maanden na zijn aantreden als paus, begon Benedictus XVI te lijden aan chronische slapeloosheid. Uiteindelijk leidde dat tot zijn aftreden, blijkt uit een brief aan zijn biograaf.

Afbeelding

Religieuze leiders uit Oekraïne vragen alle gebedshuizen om gebed op 24 februari

Twintig religieuze leiders uit Oekraïne waren drie dagen op bezoek in het Vaticaan. ‘De genocide-ideologie van de Russisch-Orthodoxe Kerk is een probleem voor het gehele christendom.’

Afbeelding

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar.

Afbeelding

Zijn de Duitse hervormingsplannen katholiek? 'Nietes' zegt het Vaticaan. 'Welles', zeggen de Duitse bisschoppen

Duitse bisschoppen willen met gewone gelovigen overleggen als ze voor grote beslissingen staan. Het Vaticaan ziet dit als een bedreiging voor het bisschopsambt. Wie trekt er aan het langste eind?

Afbeelding

Duitse dakloze begraven op Vaticaans exclusief kerkhofje voor Duits- en Nederlandstaligen

Hij was een van de achtduizend daklozen in Rome en stierf door de kou op het Sint-Pietersplein. Burkhard Scheffler zal als derde dakloze worden begraven op het piepkleine exclusieve kerkhofje binnen de Vaticaanse muren.

Afbeelding

Kerkleiders reageren verheugd op uitnodiging paus voor Taizégebed in Rome. 'Historische gebeurtenis'

Leiders van verschillende kerken reageren verheugd op de kerkvernieuwingsplannen van de paus en prijzen de uitnodiging om vlak voor de bisschoppensynode in Rome met jongeren uit alle christelijke kerken te bidden.