Historisch kruis loopt grote schade op tijdens pauselijk urbi et orbi

Rome
Het kruis, dat normaliter in de kerk San Marcello al Corso staat, was achter de paus op het Sint-Pietersplein geplaatst, maar heeft de stromende regen slecht doorstaan. Volgens de romeinse krant Il Messagero zijn delen van de verf gaan bladderen en heeft ook het eeuwenoude hout op sommige plaatsen onder de regen geleden waar het twee uur lang in stond.
In 1519 ontsnapte het kruis op wonderlijke wijze aan een brand dat alles erom heen verwoestte. Volgens de overlevering werd het in 1522 van wijk naar wijk gedragen en riep het zo de pest in Rome een halt toe.
Medewerkers van de Vaticaanse musea, die gespecialiseerd zijn in restauratie van oude kunstwerken, hebben zich inmiddels over het object ontfermd. Saillant detail is dat het kunstwerk geen eigendom is van het Vaticaan of de rooms-katholieke kerk, maar van de Italiaanse staat. San Marcello al Corso is een van de 820 katholieke kerken die vanwege hun historische waarde door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden beheerd.
uitzonderlijke urbi et orbi
Op een volledig verlaten en regenachtig Sint-Pietersplein gaf paus Franciscus vrijdagavond om zes uur een uitzonderlijke urbi et orbi-zegen, de zegen voor de 'stad (Rome) en de wereld' die normaliter slechts met Pasen en Kerstmis gegeven wordt. Het was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een paus de zegen voor een leeg plein gaf.
'We waren niet bang door de oorlogen en ongerechtigheid in de wereld, en we luisterden niet naar de schreeuw van de armen en onze zieke aarde. We gingen door, denkend dat we gezond zouden blijven in een zieke wereld', zei hij. 'De pandemie is geen goddelijk oordeel, maar een tijd voor ons om te oordelen, om te kiezen wat wezenlijk is en wat voorbij gaat, een tijd om onze levens weer op de rails te krijgen'.
'Heer, zegen de wereld, geef gezondheid aan onze lichamen en troost aan onze harten. U vraagt ons niet bang te zijn. Maar ons geloof is zwak en we zijn angstig. Maar U Heer zult ons niet overlaten aan de storm'.
"Terwijl wij angstig in onze boot zitten, vragen we U, word wakker Heer", bidt de paus. Tegelijkertijd: "Deze tijden zijn niet de tijden van uw oordeel, maar van ons oordeel, om te kiezen wat nodig" is, zegt hij, verwijzend naar de schreeuw van de armen en de schreew van de aarde pic.twitter.com/DMjlZ9s7pz
— Hendro Munsterman (@HendroM) March 27, 2020