Luister naar

Bisschoppen scherpen maatregelen aan: geen publieke vieringen tot Pinksteren

Nieuws
De Nederlandse rooms-katholieke bisschoppen hebben alle publieke vieringen, ook de doordeweekse, tot en met Pinksteren afgelast wegens de coronacrisis.
Hendro Munsterman
dinsdag 24 maart 2020 om 09:05 aangepast 09:40
Afbeelding
beeld Wikipedia

Utrecht

Deze aangescherpte regels zijn een reactie op de maatregelen die de overheid op 23 maart bekend maakte en die alle vergunningsplichtige bijeenkomsten tot 1 juni verbood, ook die met minder dan honderd mensen. Eerder lieten de bisschoppen doordeweekse vieringen nog toe.

Volgens de bisschoppen zijn ‘besloten vieringen alleen nog mogelijk in aanwezigheid van de daarvoor strikt noodzakelijke bedienaren en zonder deelname van andere gelovigen’. Kerken kunnen wel openblijven voor individuele bezoekers ‘die komen voor gebed of om een kaars aan te steken of een gave voor de voedselbank te brengen’.

Het Vaticaan gaf vorige week regels voor het vieren van het Paastriduum wanneer de lokale overheid de aanwezigheid van gelovigen verbiedt. De vieringen van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen zullen gevierd worden ‘zonder de fysieke deelname van de gelovigen’. Deze ‘dienen ingelicht te worden over de begintijd van de vieringen, zodat zij zich thuis in gebed kunnen verenigen’, schrijft de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst. Tijdens de viering van Witte Donderdag dient de traditionele voetwassing achterwege te blijven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.

Afbeelding

Amerikaanse miljonairs laten priesters op homo-apps opsporen. 'We willen de kerk helpen heilig te zijn'

Dankzij het kopen van data van datingapps voor homo's, wist een Amerikaanse organisatie priesters te traceren en bij hun bisschoppen aan te geven. Dit gebeurde met geld van conservatief-katholieke miljonairs.