Luister naar

Emeritus paus roept Franciscus op priestercelibaat niet te veranderen

Nieuws
De voormalige paus Benedictus XVI heeft samen met kardinaal Sarah een boek gepubliceerd waarin hij vurig pleit om niet te rommelen aan het verplichte priestercelibaat.
Hendro Munsterman
maandag 13 januari 2020 om 16:36 aangepast 20:16
Benedictus XVI creërt de Ghanese kardinaal Sarah tot kardinaal op 20 november 2010.
Benedictus XVI creërt de Ghanese kardinaal Sarah tot kardinaal op 20 november 2010. beeld afp

Parijs

Het boek van Benedictus en Sarah verschijnt vlak voordat zijn opvolger, paus Franciscus, een voorzichtige opening lijkt te willen maken naar gehuwde priesters. ‘Het lijkt niet mogelijk om beide roepingen [van priesterschap en huwelijk] gelijktijdig te realiseren’, schrijft de voormalige paus in het boek dat Franciscus ertoe moet bewegen de toelatingseisen voor priesters niet te veranderen.

Afgelopen oktober stemden de deelnemers aan de bisschoppensynode over het Amazonegebied met een gekwalificeerde meerderheid van 128 tegen 41 stemmen voor een opening naar de priesterwijding van gehuwde mannen. Dit zou alleen voor uiterst afgelegen gebieden in de Amazone moeten gelden om katholieke gelovigen daar in staat te stellen de sacramenten te kunnen ontvangen. Paus Franciscus zal in de komende weken of maanden dit verzoek moeten gaan afwijzen of juist inwilligen.

Benedictus XVI (92) schreef het boek samen met de Ghanese kardinaal Robert Sarah (74), die in het Vaticaan verantwoordelijk is voor liturgische zaken, en die bekend staat als een vooraanstaande vertegenwoordiger van de conservatieve flank van de Rooms-Katholieke Kerk.

Het boek met de titel Uit de diepten van onze harten verschijnt woensdag 15 januari in Frankrijk, maar de krant Le Figaro publiceerde zondagavond al meerdere ‘sleutelteksten’. Beide schrijvers presenteren zich in het voorwoord als ‘bisschoppen met kinderlijke gehoorzaamheid aan paus Franciscus’ die ‘de waarheid zoeken in een geest van liefde voor de eenheid van de kerk’.

De voormalige paus die bij zijn verrassende aftreden in 2013 zijn opvolger ‘onvoorwaardelijke gehoorzaamheid en eerbied’ beloofde en bovendien zei ‘verborgen voor de wereld’ te zullen gaan leven, plaatst Franciscus nu voor een dilemma: ofwel de meerderheid van de bisschoppensynode volgen, ofwel naar zijn voorganger luisteren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.

Afbeelding

Een katholiek Keti Koti? Alle Noord-Hollandse parochies zingen 'Amazing Grace'

Bisdom Haarlem-Amsterdam neemt het initiatief om Keti Koti te vieren. Dit doet zij door het lied 'Amazing Grace' te zingen in al haar parochies. Andere bisdommen zijn nog niet zo ver in hun plannen.