Open dag katholieke charismatische vernieuwing: ‘Jezus heeft mij verlost van de slavernij’

Achtergrond
De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer aansluiting bij de pinkster- en evangeliegemeenten en een groeiende betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap.
Sanne Gerrits
vrijdag 26 mei 2023 om 14:55 aangepast 16:37
De Antilliaanse katholieken zijn een drijvende kracht achter de open dag van de katholieke charismatische vernieuwing: 'Pinksteren is voor ons belangrijk.'
De Antilliaanse katholieken zijn een drijvende kracht achter de open dag van de katholieke charismatische vernieuwing: 'Pinksteren is voor ons belangrijk.' beeld Kees Slijkerman

Utrecht

‘Ik was bij een oecumenische bijeenkomst over het boek Openbaring en daar vroeg ik door de zaal: Wie vindt nog steeds dat de Rooms-katholieke Kerk de antichrist uit Openbaring is? Enkele dapperen durfden hun hand wel op te steken. Toch ligt in oecumene onze eerste roeping als katholieke charismatische vernieuwing,’ vertelt Kees Slijkerman. Hij is een katholieke charismaat van het eerste uur. 

Ieder jaar houden zij op Tweede Pinksterdag een open dag. Al sinds de jaren zeventig, toen pater André Beijersbergen tijdens een retraite de kloosterzusters hun geloofservaringen met elkaar liet delen. ‘Dit was totaal nieuw binnen de katholieke Kerk. Net als hardop bidden in eigen woorden,’ vertelt Slijkerman. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.