Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Nieuws
Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat de procureur-generaal Kwame Raoul van Illinois openbaar heeft gemaakt. Daarover schrijft The New York Times.
anp
dinsdag 23 mei 2023 om 19:40 aangepast 24 mei 2023 09:16
Afbeelding
beeld anp
anp

New York

De omvang van het misbruik is daarmee vele malen groter dan eerder gedacht. Bij de start van het onderzoek in 2018 had de kerk zelf een lijst aangeleverd van 103 clerici die vermoedelijk schuldig waren aan misbruik.

Volgens Raoul is het belangrijk om het misbruik helemaal uit te spitten, zelfs al dateren veel gevallen van decennia geleden. Veel slachtoffers van misbruik kampen volgens hem tot op de dag van vandaag met de gevolgen ervan, zoals geestelijke gezondheidsproblemen. In de staat Illinois wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen die zichzelf als katholiek omschrijven.

Een grootschalig rapport uit de staat Pennsylvania uit 2018 leidde ertoe dat ook andere Amerikaanse staten, zoals nu Illinois, startten met een eigen onderzoek. In Pennsylvania ging het om gelijkaardige praktijken. In de laatste zeventig jaar misbruikten daar driehonderd geestelijken, onder wie bisschoppen, volgens het onderzoek in totaal duizend kinderen.


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Paus Johannes Paulus I door paus Franciscus zalig verklaard

Paus Franciscus heeft zondag een van zijn voorgangers, Johannes Paulus I, zalig verklaard. Duizenden gelovigen woonden de mis bij, die buiten op de trappen van de Sint-Pieter in Vaticaanstad in de regen werd gehouden.

Afbeelding

Paus noemt misstanden met inheemse kinderen in Canada genocide

De misstanden op Canadese internaten voor inheemse kinderen waren een vorm van genocide. Paus Franciscus heeft dat op de terugreis van zijn bezoek aan Canada tegen journalisten gezegd.

Afbeelding

Kostbare Rembrandt keert terug naar Frans dorpskerkje

Een Frans dorpje dat eigenaar is van een zeer kostbare Rembrandt uit het jaar 1631 heeft zijn schat weer terug. Het schilderij van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus aan het Kruis, is in een nieuwe beveiligde en geventileerde behuizing teruggeze..

Afbeelding

Paus Franciscus belt Zelenski en betuigt medeleven

Paus Franciscus heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski per telefoon een hart onder de riem gestoken. De kerkvorst belde zaterdagmiddag naar Kiev, zo meldde de Oekraïense ambassade bij de Heilige Stoel.

Afbeelding

Prominente Afrikaanse kardinaal en adviseur van paus doet stap terug binnen Vaticaan

De prominente Afrikaanse kardinaal Peter Turkson heeft onverwachts zijn ontslag ingediend als hoofd van een belangrijke afdeling van het Vaticaan. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.