Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Nieuws
Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht. De monniken van Westvleteren willen zo de prijzen laag houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. De Vlaamse trappisten gooien het daarom voor de Nederlandse bierliefhebber over een andere boeg.
Hendro Munsterman
dinsdag 23 mei 2023 om 19:36
De Trappist Westvleteren is de kleinste Trappist van België. Maar in Nederland ontstond er een illegale woekerhandel die de monniken nu willen bestrijden.
De Trappist Westvleteren is de kleinste Trappist van België. Maar in Nederland ontstond er een illegale woekerhandel die de monniken nu willen bestrijden. beeld abdij Sint-Sixtus

Westvleteren

De monniken van de Sint-Sixtusabdij willen ‘iedereen zoveel mogelijk een eerlijke kans geven onze bieren te kopen tegen een correcte prijs’, schrijven ze op hun website.

Particulieren in België kunnen daarom via de website een krat met 24 flesjes bestellen en thuisbezorgd krijgen. Maar ook kunnen liefhebbers na reservering een krat aan de poort van de abdij komen ophalen, vertelt woordvoerder Yves Panneels. Rond elf procent van de aan de abdijpoort verkochte kratten wordt door Nederlanders opgehaald.

Maar hoewel op elke factuur vermeld staat dat het bier niet mag worden doorverkocht, bestaat er in Nederland al jaren een illegale handel. ‘Wij zagen soms in nietsvermoedende supermarkten en drankenhandels tientallen krat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.