Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om ‘spanningen te helpen verminderen’

Achtergrond
‘Vredesmissie’ mag het officieel niet heten. Dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt paus Franciscus een kardinaal die eerder een delicaat vredesbestand wist te bemiddelen op ‘missie’ naar Moskou en Kyiv. Ondanks het feit dat de Oekraïnse president Zelensky een pauselijke bemiddeling onlangs van de hand wees.
Hendro Munsterman
maandag 22 mei 2023 om 19:18
De Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi is door paus Franciscus op 'missie' gezonden om 'spanningen te verminderen' in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. 'Paus Franciscus heeft de hoop op vrede nooit opgegeven.'
De Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi is door paus Franciscus op 'missie' gezonden om 'spanningen te verminderen' in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. 'Paus Franciscus heeft de hoop op vrede nooit opgegeven.' beeld shutterstock

Vaticaanstad

‘Ik kan bevestigen dat paus Franciscus aan Matteo Zuppi de taak heeft toevertrouwd een missie te leiden om de spanningen in het conflict in Oekraïne te helpen verminderen’, meldde het Vaticaan zaterdagavond.

De 67-jarige Matteo Zuppi is niet alleen aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, maar ook lid van de gemeenschap van Sant’Egidio. Deze heeft een lange staat van dienst in het bemiddelen van delicate internationale conflicten. Zuppi zelf speelde in 1992 - toen hij nog een simpele parochiepriester was - een sleutelrol in de door Sant’Egidio in Rome onderhandelde vrede in Mozambique. Die maakte een einde aan een burgeroorlog die zeventien jaar duurde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.