Als de priester-kunstenaar kinderen of nonnen misbruikte, wat doe je dan met zijn imposante mozaïeken?

Analyse
Wat te doen als priester-kunstenaars die talloze kerken, kapellen en basilieken versierden, ineens multimisbruikers blijken te zijn? Kun je bidden in een kerk die zij met hun mozaïeken hebben versierd? In Lourdes en Brazilië zit men ermee in de maag.
Hendro Munsterman
zaterdag 20 mei 2023 om 01:51 aangepast 11:58
Voorbijgangers bewonderen de kunstwerken van Marko Rupnik.
Voorbijgangers bewonderen de kunstwerken van Marko Rupnik. beeld ANP / AFP
Analyses geloof

In januari vorig jaar werd bekend dat de in 1994 overleden Franse priester-kunstenaar Louis Ribes tussen 1950 en 1990 een aantal kinderen die voor hem poseerden, ook aanrandde en verkrachtte. In alle kerken in en om Lyon waar zijn schilderijen hingen, zijn deze op verzoek van de slachtoffers – van wie de namen soms door de schilderende geestelijke op de achterkant waren geschreven – van de muren gehaald. 

Maar wat te doen met de veertig glas-in-loodramen die in de zes kerken in de regio zijn te vinden? Burgemeester Mohammed Boudjellaba van het Franse stadje Givors schreef afgelopen april zelfs een brief aan de paus met de vraag wat te doen. De groenlinkse burgervader zit ermee in zijn maag, want de slachtoffers willen dat deze ramen – die..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Als de priester-kunstenaar kinderen of nonnen misbruikte, wat doe je dan met zijn imposante mozaïeken?

Wat te doen als priester-kunstenaars die talloze kerken, kapellen en basilieken versierden, ineens multimisbruikers blijken te zijn? In Lourdes en Brazilië zit men ermee in de maag.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.