Echt luisteren naar de ander en nooit vergaderen: het evangelie volgens Sant’Egidio

Achtergrond
Ambassadeur en dakloze zij aan zij. Bij de Gemeenschap van Sant’Egidio wordt het 55-jarig bestaan gevierd op hun manier. De deelnemende bisschoppen zullen in de dankviering even hoog geacht ontvangen worden als de vrienden van Sant’Egidio: de daklozen, eenzame ouderen, kinderen uit kansarme wijken, vluchtelingen en migranten.
Sanne Gerrits
donderdag 11 mei 2023 om 17:01 aangepast 13 mei 2023 09:49
'In de vriendschap verdwijnt het onderscheid tussen wie helpt en geholpen wordt.'
'In de vriendschap verdwijnt het onderscheid tussen wie helpt en geholpen wordt.' beeld Gemeenschap van Sant'Egidio

Amsterdam

Het is tijdens de revolutionaire zomer van 1968 dat 18-jarige Romeinse student Andrea Riccardi denkt: ‘We hebben behalve het ‘Rode Boekje’ ook nog een ander boek: de Bijbel. Als je de wereld wilt veranderen, dan begint dat met de bekering van je eigen hart.’ 

Vanuit deze gedachte groeit de katholieke Gemeenschap van Sant’Egidio. Nu 55 jaar later is deze ‘familie’ verspreid over 70 landen en omvat zo’n 70.000 leden. Het DNA van de gemeenschap omvat de drie ‘P’s’: Prayer, Poor and Peace - gebed, armen en vrede. 

Colm Dekker en Joris van Gerven van Sant’Egidio vertellen hoe Sant’Egidio te werk gaat: ‘In onze Gemeenschap zeggen we: ‘Het kan met een bal’. Als Nederlanders iets organiseren dan moeten ze eerst vergaderen, zo pl..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.