Stemrecht voor vrouwen op z’n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Analyse
Vrouwen krijgen voortaan stemrecht tijdens bisschoppensynodes, te beginnen met de volgende in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Volgens de een is het een revolutie, voor de ander is het slechts een piepkleine, vrijwel nietszeggende stap vooruit. Of hebben beiden gelijk?
Hendro Munsterman
zaterdag 6 mei 2023 om 02:00
Paus Franciscus bij de mis ter gelegenheid van de opening van de bisschoppensynode.
Paus Franciscus bij de mis ter gelegenheid van de opening van de bisschoppensynode. beeld Photograph by Alessia Giuliani / Catholic Press Photo.
Analyses geloof

Vaticaanstad

‘Democratie is goed voor de wereld, maar in de kerk zit dat anders’, zei de Zweedse kardinaal Anders Arborelius onlangs tegen de Duitse katholieke krant Die Tagespost. Dat de wil van de Heilige Geest overeen zou komen met de meerderheid van stemmen, is ‘een niet-bijbelse opvatting’ volgens deze voormalige protestant, die zich op 20-jarige leeftijd tot het katholicisme bekeerde. In de Bijbel heeft ‘een kleine groep heiligen’ namelijk het geloof bewaard. In de kerk komt het volgens Arborelius uiteindelijk aan op ‘waarheid, liefde, barmhartigheid en heiligheid’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Als de priester-kunstenaar kinderen of nonnen misbruikte, wat doe je dan met zijn imposante mozaïeken?

Wat te doen als priester-kunstenaars die talloze kerken, kapellen en basilieken versierden, ineens multimisbruikers blijken te zijn? In Lourdes en Brazilië zit men ermee in de maag.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.