Huub Oosterhuis (1933-2023) gaf met poëtische taal en Bijbelse beelden woorden aan geloof zonder ‘zekerheden’

Nieuws
Huub Oosterhuis, die op Eerste Paasdag op 89-jarige leeftijd overleed, was een rebelse, later geschorste priester, een theoloog, lieddichter en taalkunstenaar, vriend van het koninklijk huis en vader van twee kinderen die succesvol werden in de populaire muziek, Trijntje en Tjeerd.
Wim Houtman
maandag 10 april 2023 om 09:09 aangepast 21:58
Huub Oosterhuis zei in in 2011, toen hij alle 150 Psalmen uit de bijbel ‘vrij’ had vertaald, in een interview in het Nederlands Dagblad: ‘Ik ben gaan zien dat psalmen liederen zijn binnen het grote verhaal.’
Huub Oosterhuis zei in in 2011, toen hij alle 150 Psalmen uit de bijbel ‘vrij’ had vertaald, in een interview in het Nederlands Dagblad: ‘Ik ben gaan zien dat psalmen liederen zijn binnen het grote verhaal.’ beeld anp / Jean-Pierre Jans

Honderden liederen schreef hij. Ze worden - afgezien van waar men alleen psalmen zingt - over de volle breedte van kerkelijk Nederland gezongen: ‘De Heer heeft mij gezien en onverwacht’, ‘Zomaar een dak’, ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’. Tot in Weerklank, de bundel van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk, heeft een lied van Oosterhuis zijn weg gevonden: ‘Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt en gegeven’, een paaslied.

Zijn taal is poëtisch en gedrenkt in Bijbelse beelden. Oosterhuis gaf woorden aan het geloof van een generatie die de zekerheden van ‘vroeger’ had losgelaten en aftastte waar je in deze tijd mee uit de voeten kon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.

Afbeelding

Hoe de paus de Duitsers links inhaalt, en waarom 'rechts' dat ineens prachtig vindt

In oktober vindt in Rome de bisschoppensynode over ‘synodaliteit’ plaats. Het is een historische gebeurtenis, maar wie snapt eigenlijk (nog) waar het over gaat? Een uitlegverhaal met een opvallende constatering.

Afbeelding

Nicht van Benedictus XVI weigert erfenis omdat zij dan wellicht misbruikslachtoffer geld moet betalen

Een nicht van Benedictus XVI, die tot eigen verrassing voor een deel van zijn erfenis in aanmerking komt, wil het niet hebben. Zij zou een proces wegens toedekken van seksueel misbruik door de overleden paus mee-erven.

Afbeelding

Waarom de paus anders naar Rusland kijkt dan de rest van het Westen

De Braziliaanse president Lula en de Argentijnse paus Franciscus spraken woensdag over het Oekraïne-conflict. Hun visie op Poetin is relatief mild. Dat is te begrijpen vanuit hun Latijns-Amerikaanse context.

Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.