Dit project wil de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk leren luisteren: ‘We gaan te snel in discussie of trekken we muren op’

Nieuws
Drie grote katholieke organisaties lanceren het project ‘Luisterend op weg’. Dit moet de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk helpen ‘synodaal’ te worden in de zin van paus Franciscus. Onderdeel ervan is een luistercursus waar gelovigen leren luisteren zonder te oordelen.
Celine Timmerman
donderdag 6 april 2023 om 10:05 aangepast 19:12
Projectleider Karin Bornhijm: 'We ontwikkelen gespreks- en werkmethodes, er komt een podcast en luistercurus voor pastores en leken.'
Projectleider Karin Bornhijm: 'We ontwikkelen gespreks- en werkmethodes, er komt een podcast en luistercurus voor pastores en leken.' beeld Rene Verleg

Amersfoort 

Het zijn de Konferentie Nederlandse Religieuzen (koepelorganisatie voor religieuzen), het Netwerk Katholieke Vrouwen en het bisdom ’s-Hertogenbosch die hun krachten bundelen. 

‘Het wereldwijde synodale proces, in 2021 door Paus Franciscus geïnitieerd, is in Nederland nog niet volledig geland’, zegt projectcoördinator Karin Bornhijm. ‘Daarom lanceren we dit project, we staan nog maar aan het begin van een grote reis. Dat kost veel tijd. Niet voor niets heeft de paus tot eind 2024 uitgetrokken.’

Door de wereldwijde synode werden gedoopten gevraagd mee te praten over de toekomst van de kerk. Vanaf het begin van deze drie jaar durende synode organiseerden de drie Nederlandse organisaties al gezamenlijk webinars om ook lekengelovigen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.