‘Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn’: jonge priester uit Delft legt ambt neer

Nieuws
Een jonge priester in het bisdom Rotterdam, Eli Stok, legt zijn taken neer wegens ‘verwachtingen rond leiderschap en celibaat’. De bisschop heeft de parochies uit Delft en Midden-Delfland daarover geïnformeerd. Het is de derde priester in het bisdom Rotterdam die vertrekt in tweeënhalf jaar tijd.
Hendro Munsterman
maandag 27 maart 2023 om 18:17
De 33-jarige priester Eli Stok uit Delft verlaat het priesterambt, volgens bisschop Hans van den Hende vanwege 'de verwachtingen die aan het priesterambt verbonden zijn'.
De 33-jarige priester Eli Stok uit Delft verlaat het priesterambt, volgens bisschop Hans van den Hende vanwege 'de verwachtingen die aan het priesterambt verbonden zijn'. beeld Youtube / RK Delft

Delft

De 33-jarige Stok is volgens de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende ‘tot de conclusie gekomen dat hij niet goed invulling kan blijven geven aan het priesterschap dat hem is toevertrouwd en aan de verwachtingen die daarmee verbonden zijn’. Stok is volgens Van den Hende tot zijn besluit gekomen ‘tijdens een traject van persoonlijke en geestelijke begeleiding’.

Welke ‘verwachtingen’ - de Engelse vertaling van de boodschap van de bisschop op de website van de parochie spreekt over ‘verplichtingen’ - dat zijn, laat de bisschop in het midden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.