Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema ‘nabijheid’ aan de slag

Analyse
Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden? Of moet de kerk niet teveel religiositeit van existentiële crises verwachten en zich andere vragen stellen?
Hendro Munsterman
zaterdag 25 maart 2023 om 02:00 aangepast 07:20
Bij de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk in Breda mocht men in april 2021 slechts binnen met een sneltest.
Bij de Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk in Breda mocht men in april 2021 slechts binnen met een sneltest. beeld anp / Erald van der aa

‘Aan het front zijn er geen atheïsten’, zei onlangs een Oekraïense bisschop, wiens bisdom voor de helft door Rusland wordt bezet. Dat geldt volgens hem zowel voor de soldaten die er vechten, als voor de inwoners van het gebied, vertelde hij vorige week tegen Vatican News.

Nood leert bidden, zeggen we graag in de kerk. Willen we onszelf daarmee geruststellen? Maar uit recent Duits onderzoek blijkt dat dit steeds minder het geval is, vooral in landen waar steeds minder mensen iets van het christendom weten. Waaronder Nederland. Nood leert misschien vooral (nog) bidden bij mensen die religieus zijn opgevoed. De rest zoekt andere wegen om een existentiële crisis het hoofd te bieden.

De resultaten van de jaarlijkse Religionsmonitor van de Bertelsm..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.

Afbeelding

Een katholiek Keti Koti? Alle Noord-Hollandse parochies zingen 'Amazing Grace'

Bisdom Haarlem-Amsterdam neemt het initiatief om Keti Koti te vieren. Dit doet zij door het lied 'Amazing Grace' te zingen in al haar parochies. Andere bisdommen zijn nog niet zo ver in hun plannen.