Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? ‘We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren’

Reportage
Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. Hij schreef het boek Als God renoveert en vertelde een jaar geleden – tijdens een on-katholiek grote conferentie – hoe parochies zichzelf weer tot leven kunnen wekken. Zaterdag, tijdens een terugkomdag in Veenendaal, wordt duidelijk hoe het met die transformaties gaat. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’
Celine Timmerman
vrijdag 24 maart 2023 om 11:24 aangepast 15:06
De Canadese priester James Mallon op een drukbezochte conferentie vorig jaar in Breda. ‘Deze man begrijpt ons.’
De Canadese priester James Mallon op een drukbezochte conferentie vorig jaar in Breda. ‘Deze man begrijpt ons.’ beeld Ramon Mangold

24 maart 2022. De conferentiezaal voor ‘Missionaire Parochie’ op evenementenlocatie Breepark in Breda zit bomvol. Er heerst onder de circa duizend katholieken uit Nederland en Vlaanderen, inclusief bisschoppen en andere pastores, een opgewonden spanning. Zin, hoop, verlangen, optimisme – het is allemaal te voelen. De omvang van het tweedaagse evenement vol workshops en inleidingen is in katholieke kringen wegens de ontkerkelijking inmiddels ongekend. Als de hoofdspreker het podium betreedt, klappen de deelnemers hun handen stuk. Daar is hij, father James Mallon. De nieuwe redder van katholiek Nederland – zo wordt hij door vele aanwezigen gezien. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.

Afbeelding

Een katholiek Keti Koti? Alle Noord-Hollandse parochies zingen 'Amazing Grace'

Bisdom Haarlem-Amsterdam neemt het initiatief om Keti Koti te vieren. Dit doet zij door het lied 'Amazing Grace' te zingen in al haar parochies. Andere bisdommen zijn nog niet zo ver in hun plannen.