Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. ‘In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea’

Nieuws
Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel in Genève? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde dominee Jerry Pillay, na afloop van zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus. Samen spraken zij ook over een oecumenische pelgrimstocht naar Nicea in het huidige Turkije.
Hendro Munsterman
donderdag 23 maart 2023 om 14:45
De Zuid-Afrikaanse gereformeerde predikant Jerry Pillay (rechts) is sinds 1 januari 2023 secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken. Samen met de lutherse bisschop Heinrich Bedford-Strohm (links) bracht hij donderdag een bezoek aan paus Franciscus.
De Zuid-Afrikaanse gereformeerde predikant Jerry Pillay (rechts) is sinds 1 januari 2023 secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken. Samen met de lutherse bisschop Heinrich Bedford-Strohm (links) bracht hij donderdag een bezoek aan paus Franciscus. beeld Epa / Vatican Media

Rome

‘We hebben tijdens ons gesprek vooral de noodzaak van christelijke eenheid willen onderstrepen’, zegt de gereformeerde predikant Jerry Pillay. De Zuid-Afrikaan is sinds 1 januari van dit jaar secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken. ‘Een groot oecumenicus’, noemt Pillay paus Franciscus. 

‘Er was een hele goede en warme atmosfeer’, vertelt de Duitse lutherse bisschop Heinrich Bedford-Strohm, die als coördinator van de Wereldraad ook aan de ontmoeting deelnam. ‘We hebben onder meer gesproken over de viering van de 1700e verjaardag van het Concilie van Nicea in 2025, omdat toen onze gezamenlijke geloofsbelijdenis is vastgelegd’ (zie kader, red.). ‘Toen Franciscus in 2018 de Wereldraad in Genève bezocht, sprak hij over ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.

Afbeelding

Een katholiek Keti Koti? Alle Noord-Hollandse parochies zingen 'Amazing Grace'

Bisdom Haarlem-Amsterdam neemt het initiatief om Keti Koti te vieren. Dit doet zij door het lied 'Amazing Grace' te zingen in al haar parochies. Andere bisdommen zijn nog niet zo ver in hun plannen.