Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Achtergrond
Het regime van president Ortega sloot twee rooms-katholieke universiteiten, zette priesters en religieuzen het land uit, sloot een katholieke hulporganisatie en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan verbroken en mogen er geen processies plaatsvinden met Pasen.
Hendro Munsterman
dinsdag 21 maart 2023 om 14:31 aangepast 16:45
De Nicaraguaanse kardinaal Leopoldo Brenes zegende op Palmzondag 2022 de palmtakken van de gelovigen voor de kathedraal van Managua. Dit jaar heeft het regime van Ortega alle gebedsdiensten en processies in de open lucht verboden.
De Nicaraguaanse kardinaal Leopoldo Brenes zegende op Palmzondag 2022 de palmtakken van de gelovigen voor de kathedraal van Managua. Dit jaar heeft het regime van Ortega alle gebedsdiensten en processies in de open lucht verboden. beeld epa / Jorge Torres

Rome

Vrijdag 17 maart heeft de plaatsvervangend pauselijk ambassadeur in Nicaragua zijn biezen moeten pakken, volgens het Vaticaan ‘op verzoek van de Nicaraguaanse regering’. Daarmee zijn de diplomatieke betrekkingen tussen het Vaticaan en het Zuid-Amerikaanse land verbroken. Deze actie van de Nicaraguaanse president volgde op een recent interview van paus Franciscus. Daarin noemde hij het regime van president Daniel Ortega een ‘brutale dictatuur’. 

De Katholieke Kerk geldt in Nicaragua als de meest invloedrijke kritische stem op het regime van Daniel Ortega, zijn vrouw en vice-president Rosario Murillo en hun zeven kinderen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.

Afbeelding

Een katholiek Keti Koti? Alle Noord-Hollandse parochies zingen 'Amazing Grace'

Bisdom Haarlem-Amsterdam neemt het initiatief om Keti Koti te vieren. Dit doet zij door het lied 'Amazing Grace' te zingen in al haar parochies. Andere bisdommen zijn nog niet zo ver in hun plannen.