Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

Nieuws
In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria. Dat is een van de heiligste christelijke plaatsen in Jeruzalem, Aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten met mitrailleurs.
Hendro Munsterman
maandag 20 maart 2023 om 21:27
De Grieks-orthodoxe kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem.
De Grieks-orthodoxe kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem. beeld wikipedia

Tel-Aviv

Het Grieks-orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem spreekt over ‘een gruwelijke aanslag’. Zij vond plaats tijdens de zondagsmis, midden in de veertigdagentijd. Het gaat volgens de verklaring van de kerk om ‘een poging de aartsbisschop lichamelijk te verwonden en een priester aan te vallen’. 

De politie heeft een 27-jarige, uit Zuid-Israël afkomstige, man aangehouden. Hij zou tijdens de mis met een stalen staaf naar binnen zijn gegaan en gedreigd hebben, zonder echter gewonden te veroorzaken. 

Maar een getuige spreekt over niet een, maar twee personen in typisch joodse kledij die de kerk waren binnengedrongen. Een geestelijke zou aan het voorhoofd zou zijn gewond. Een van de mannen zou door de aanwezigen zijn overmeesterd voo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.

Afbeelding

Een katholiek Keti Koti? Alle Noord-Hollandse parochies zingen 'Amazing Grace'

Bisdom Haarlem-Amsterdam neemt het initiatief om Keti Koti te vieren. Dit doet zij door het lied 'Amazing Grace' te zingen in al haar parochies. Andere bisdommen zijn nog niet zo ver in hun plannen.