In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. ‘Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit’

Reportage
Tijdens de jaarlijkse ‘Stille Omgang’ in Amsterdam herdenken honderden katholieken het vermeende eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. ‘We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.’
Ilona de Lange
maandag 20 maart 2023 om 12:11 aangepast 17:54
'Als je zo de Stille Omgang loopt, ben je een tabernakel, een monstrans,' zei bisschop Jan Hendriks voorafgaand aan de tocht door Amsterdam.
'Als je zo de Stille Omgang loopt, ben je een tabernakel, een monstrans,' zei bisschop Jan Hendriks voorafgaand aan de tocht door Amsterdam. beeld Leonard Walpot
Niet te missen


Amsterdam

De Stille Omgang lopen stond al lang op het lijstje van Michael uit Almelo. ‘Net als de processie in Laren is dit ook een bekende katholieke tocht. Uniek, omdat het in stilte gebeurt’, zegt de dertiger. Ondanks de regen op deze zaterdagavond in Amsterdam, glimlacht hij enthousiast. Na drie jaar coronacrisis vindt de Stille Omgang (zie kader) weer in vol ornaat plaats. 

Op verschillende plekken in de hoofdstad vieren de ruim vijftienhonderd deelnemers eerst de eucharistie waarna ze, rond kwart voor twaalf ‘s avonds, samen door het centrum lopen. In de Papegaai, een rooms-katholieke kerk middenin de drukste winkelstraat van Amsterdam, de Kalverstraat, vindt dit jaar het jongerenprogramma plaats voorafgaand aan de tocht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

'Pedofilie is onderdeel van de lhbt+-agenda.' In de wereld van Hugo Bos is alles een geestelijke strijd

Hugo Bos is het gezicht van Civitas Christiana, de stichting die afgelopen week in het nieuws kwam met een petitie tegen schrijver Pim Lammers. Bos vindt niet dat hij polariseert. Althans, niet méér dan Jezus.

Afbeelding

Ingetreden in een klooster, en dan? 'Het werd psychologisch een bedreigende situatie'

Steeds minder mensen houden de opleiding voor kloosterbroeder of zuster vol, merkte zuster Catharina Al. Zelf zocht ze jaren naar een passende plek. Pas bij het derde klooster voelde het veilig genoeg om te blijven.

Afbeelding

De dochters van Jorge en Hadewijch gaan het klooster in. ‘Ik heb een roeping, huilde ik’

Je kind wil intreden in een klooster. Dat overkwam Jorge en Hadewijch Klaassen-Merino. Hun twee dochters gaan zich aansluiten bij congregatie van de Blauwe Zusters.

Afbeelding

Vlaamse bisschoppen geven als eerste ter wereld groen licht voor kerkelijke zegen homostellen

De bisschoppen van Vlaanderen zetten de deur open voor het zegenen van homostellen. Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen het Vaticaan. Dinsdagochtend hebben ze een liturgie gepubliceerd die daarvoor gebruikt kan worden.

Afbeelding

Wie was de nieuwe Nederlandse heilige Titus Brandsma? ‘Nooit was Onze Lieve Heer mij zo nabij als in de cel’

‘Ik kan het uitjubelen van vreugde’, schreef Titus Brandsma in zijn cel in Scheveningen. Enkele maanden later stierf hij in concentratiekamp Dachau. Komend weekend verklaart de Rooms-Katholieke Kerk de journalist heilig.