Paus vierde tiende verjaardag niet. ‘Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag’

Analyse
Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken, onder meer over gehuwde priesters, stemrecht voor vrouwen tijdens de synode.
Hendro Munsterman
maandag 13 maart 2023 om 21:01
Gelovige op het Sint Pieterplein in Vaticaanstad houden een groeten de paus met een spandoek.
Gelovige op het Sint Pieterplein in Vaticaanstad houden een groeten de paus met een spandoek. beeld ap / Alessandra Tarantino

Rome

‘Een podcast? Wat is dat?’ zegt de 86-jarige paus tegen de journalist van Vatican News die de eerste ‘Popecast’ uit de geschiedenis kwam opnemen. En daarna: ‘Leuk, gaan we doen!’ Toen hij nog aartsbisschop van Buenos Aires was, gaf Franciscus nooit interviews. Hij meed de pers als de pest. Maar sinds tien jaar houdt het eigenlijk niet op. 

Franciscus wilde de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing niet vieren. Zijn agenda van maandag 13 maart was volledig leeg. Er was alleen om acht uur in de ochtend een eucharistieviering met de kardinalen. Op verzoek van de kardinalen. 

Toch werden binnen een tijdsspanne van 36 uur een ongekend aantal interviews met de paus gepubliceerd: vier Argentijnse media, een Italiaanse website, een Zwitsers tv..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.

Afbeelding

Amerikaanse miljonairs laten priesters op homo-apps opsporen. 'We willen de kerk helpen heilig te zijn'

Dankzij het kopen van data van datingapps voor homo's, wist een Amerikaanse organisatie priesters te traceren en bij hun bisschoppen aan te geven. Dit gebeurde met geld van conservatief-katholieke miljonairs.