Tien jaar paus Franciscus: ‘Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is’

Interview
Tien jaar leider van een wereldwijde kerk. We kijken terug met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus die weer Rooms-katholiek werd, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.
Sanne Gerrits
maandag 13 maart 2023 om 19:03 aangepast 14 maart 2023 11:18
Tien jaar paus Franciscus: ‘Ik vind het mooi dat het bij deze paus gaat om God en de hele wereld en niet alleen over wat je in de kerk moet doen’
Tien jaar paus Franciscus: ‘Ik vind het mooi dat het bij deze paus gaat om God en de hele wereld en niet alleen over wat je in de kerk moet doen’ beeld Evandro Inetti/zuma Press Wire

Rector grootseminarie Rolduc Lambert Hendriks: 

‘Ik moet meteen denken aan de encycliek Amoris Laetitia. Ik heb dat schrijven, vanuit mijn specialisme als moraaltheoloog voor het bisdom, wat uitvoeriger bestudeerd. Als moraaltheoloog houd je je bezig met de manier waarop mensen leven vanuit hun geloof. Het document heeft veel betekend voor de manier waarop we tegen verschillende vormen van samenleven aankijken.

Als je naar de inhoud kijkt, zie je dat de paus niet per se veel nieuwe dingen zegt, het dwingt ons vooral een open blik te hebben naar alle manieren van samenleven. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.

Afbeelding

Amerikaanse miljonairs laten priesters op homo-apps opsporen. 'We willen de kerk helpen heilig te zijn'

Dankzij het kopen van data van datingapps voor homo's, wist een Amerikaanse organisatie priesters te traceren en bij hun bisschoppen aan te geven. Dit gebeurde met geld van conservatief-katholieke miljonairs.