Staande ovaties voor bisschoppen tijdens Duitse synodale Weg na besluiten over transgenders en vrouwelijke diakens

Reportage
De Duitse Rooms-Katholieke Kerk wil meer rechten voor transgenders en intersekse personen. Ook vraagt zij paus Franciscus vrouwen tot diaken te kunnen wijden en de uitsluiting van vrouwen van het priesterambt opnieuw ‘kritisch te bekijken’. De grote eensgezindheid na de hevige debatten was onder meer te danken aan bisschoppen die blanco stemden.
Hendro Munsterman
zaterdag 11 maart 2023 om 17:37 aangepast 12 maart 2023 09:42
De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, Georg Bätzing (rechts), met de voorzitter van het Duitse katholieke lekencomité ZdK, Irme Stetter-Karp. De Synodale Weg werd door de bisschoppenconferentie samen met het ZdK georganiseerd.
De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, Georg Bätzing (rechts), met de voorzitter van het Duitse katholieke lekencomité ZdK, Irme Stetter-Karp. De Synodale Weg werd door de bisschoppenconferentie samen met het ZdK georganiseerd. beeld ap

Frankfurt

‘Over de omgang met geslachtelijke veelvoud’ was de titel van de tekst over transgenders en intersekse personen waarover de Synodale Weg zaterdagochtend stemde. Hij werd met een overweldigende meerderheid van 95,5 procent van de stemmen aangenomen. De bisschoppen stemden met 84,4 procent voor de tekst. 

Terwijl de bisschoppen een dag eerder nog kritisch werden aangekeken omdat zij op het laatste moment nog allerlei veranderingen hadden voorgesteld en sommige teksten konden blokkeren - omdat een tweederde meerderheid van bisschoppelijke stemmen noodzakelijk is -, kregen zij nu tijdens een door velen als emotioneel ervaren moment een staande ovatie. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.

Afbeelding

Amerikaanse miljonairs laten priesters op homo-apps opsporen. 'We willen de kerk helpen heilig te zijn'

Dankzij het kopen van data van datingapps voor homo's, wist een Amerikaanse organisatie priesters te traceren en bij hun bisschoppen aan te geven. Dit gebeurde met geld van conservatief-katholieke miljonairs.