Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Analyse
Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat is een breuk met een gewoonte, die tegelijk een vraag oproept. Waarom krijgen slachtoffers van priesters vaak wel geld van de kerk en slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer niet van het ziekenhuis of de voetbalclub?
Hendro Munsterman
vrijdag 10 maart 2023 om 16:00
Op 22 februari werd in Portugal een gebedsdienst gehouden voor slachtoffers van kerkelijk seksueel misbruik.
Op 22 februari werd in Portugal een gebedsdienst gehouden voor slachtoffers van kerkelijk seksueel misbruik. beeld Atlantico Press
Analyses geloof

‘Portugal was geen uitzondering bij misbruik in de Katholieke Kerk’, kopte deze krant afgelopen week. Inderdaad: onafhankelijk onderzoek toonde aan dat er ook in de zuidelijke streken van Europa duizenden slachtoffers van kerkelijk seksueel misbruik zijn. 

Maar Portugal is om een andere reden wel anders. Want de Portugese bisschoppen besloten de slachtoffers van het misbruik geen financiële genoegdoening te geven. Bij seksueel misbruik gaat het volgens hen om ‘individuele overtredingen’, waarvoor het instituut geen verantwoording voor hoeft te nemen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Bijna nergens ter wereld bidden evangelicalen samen met katholieken. Waarom dat in Nederland wél kan

Wereldwijd bidden christenen volgende week voor het herstel van kerkelijke eenheid. Evangelicalen doen daar nauwelijks aan mee, behalve in Nederland. Komt dat omdat de Rooms-Katholieke Kerk hier klein genoeg is geworden?

Afbeelding

De paus zit nu tien jaar op Twitter. Maar in de digitale ruimte is er voor de kerk nog veel te leren

Het pauselijke twitteraccount @Pontifex viert zijn tiende verjaardag en heeft inmiddels meer dan 53 miljoen volgers. Maar de kerkelijke presentie op het internet blijft nog vaak erg steken in wat Internet 1.0 heet.