‘U breekt de hele kerk af.’ Katholieken uit het bisdom Utrecht zijn boos op kardinaal Eijk

Reportage
Katholieken uit bisdom Utrecht zijn boos. Furieus, zelfs. Het besluit van kardinaal Eijk om binnen vijf jaar alle woord- en communievieringen in het weekend af te schaffen, leidde tot een petitie die is ondertekend door circa zesduizend gelovigen. Ook geestelijken van het aartsbisdom voelen zich aan de kant gezet. Er leeft vrees voor een hausse aan kerksluitingen. De kardinaal heeft nu de petitie-starters uitgenodigd om over zijn plan te praten. ‘Dat geeft hoop.’
Celine Timmerman
vrijdag 24 februari 2023 om 16:29 aangepast 21:54
Kardinaal Wim Eijk wil dat er een einde komt aan communievieringen zonder aanwezigheid van een priester. De werkgroep Samen Kerk Samen Sterk gaat hier tegenin.
Kardinaal Wim Eijk wil dat er een einde komt aan communievieringen zonder aanwezigheid van een priester. De werkgroep Samen Kerk Samen Sterk gaat hier tegenin. beeld GinoPress B.V.

Rossum

‘Het wordt tijd dat u opstapt.’ ‘U breekt de hele kerk af.’ ‘U begrijpt niet wat voor ons belangrijk is.’ ‘Pure afbraakpolitiek dit!’ Anny Masselink, parochiaan in het Overijsselse Rossum en lid van de werkgroep Samen Kerk Samen Sterk, kijkt zwijgend naar een stapel papieren. Hierin staan de reacties op de petitie die de werkgroep is gestart na een besluit van kardinaal Eijk. Hij wil binnen vijf jaar alle woord- en communievieringen in het weekend afschaffen. 

‘Tja, het is niet fraai voor de kardinaal om dit te lezen, maar zo beleven mensen zijn besluit dus’, zegt Masselink. Circa zesduizend katholieken ondertekenden de petitie. Er zitten enveloppen met brieven gericht aan de kardinaal bij. ‘Die worden ongeopend aan de bisschop over..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.