Als het ene ‘lichaam van Christus’ ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Analyse
Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd; parochianen worden gestimuleerd ‘zo mogelijk naar de eucharistieviering in een andere kerk te gaan’. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?
Hendro Munsterman
vrijdag 24 februari 2023 om 21:52
De viering van de eucharistie in de Heilige Nicolaaskerk in Baarn op 23 januari 2022.
De viering van de eucharistie in de Heilige Nicolaaskerk in Baarn op 23 januari 2022. beeld Anp / Werry Crone
Analyses geloof

Sinds de beginjaren van het christendom horen drie zaken onlosmakelijk bij elkaar: de geloofsgemeenschap, de viering van de eucharistie en een voorganger. Op katholieke wijze uitgedrukt: op zondag viert de lokale geloofsgemeenschap haar geloof in de opgestane Christus door het vieren van de eucharistie, waarin een lid van de geloofsgemeenschap voorgaat - een bisschop of priester - die Christus vertegenwoordigt. 

Deze ‘zondagse driehoek’ heeft eeuwenlang gefunctioneerd, maar is sinds enkele decennia door het priestertekort onder druk komen te staan. In plaats van een aantal priesters per parochie is er inmiddels een aantal parochies per priester. De driehoek geloofsgemeenschap-eucharistie-priester moest dus verbroken worden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een trendbreuk in Portugal: misschien durven Spanje en Italië nu ook het misbruikprobleem aan te pakken

Misbruikslachtoffers krijgen in Portugal geen geld van de kerk. Dat roept ook de vraag op waarom slachtoffers van een arts of een voetbaltrainer eigenlijk niets krijgen van het ziekenhuis of de voetbalclub.

Afbeelding

Als het ene 'lichaam van Christus' ondergeschikt wordt gemaakt aan het andere

Kardinaal Eijk wil binnen vijf jaar op zondag alleen nog eucharistievieringen in zijn aartsbisdom. Andersoortige kerkdiensten worden afgebouwd. Is dat realistisch en gewenst, of kan het ook anders?

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Katholieken en protestanten kunnen volgens Benedictus niet samen aan tafel. En wel hierom

In een postuum verschenen boek schrijft emeritus paus Benedictus XVI dat 'gemeenschappelijke eucharistie met protestanten theologisch onmogelijk' is. Voor hem hangen de joodse Tempelcultus, het priestercelibaat en de katholieke eucharistie wezenlijk met elkaar samen.

Afbeelding

Bijna nergens ter wereld bidden evangelicalen samen met katholieken. Waarom dat in Nederland wél kan

Wereldwijd bidden christenen volgende week voor het herstel van kerkelijke eenheid. Evangelicalen doen daar nauwelijks aan mee, behalve in Nederland. Komt dat omdat de Rooms-Katholieke Kerk hier klein genoeg is geworden?

Afbeelding

De paus zit nu tien jaar op Twitter. Maar in de digitale ruimte is er voor de kerk nog veel te leren

Het pauselijke twitteraccount @Pontifex viert zijn tiende verjaardag en heeft inmiddels meer dan 53 miljoen volgers. Maar de kerkelijke presentie op het internet blijft nog vaak erg steken in wat Internet 1.0 heet.