Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Analyse
De Europese Synode-ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk de afgelopen dagen in Praag kun je beslist historisch noemen. En hoewel de uitkomsten van het wereldwijde proces waar het deel van uitmaakt nog volledig open liggen, voltrekt zich voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.
Hendro Munsterman
zaterdag 11 februari 2023 om 01:41
Tijdens de eerste dag van de Europese synode-ontmoeting zaten er slechts (mannelijke, celibataire) geestelijken achter de Praagse tafel. Daarop kwam vanuit de zaal en van verschillende nationale delegaties kritiek.
Tijdens de eerste dag van de Europese synode-ontmoeting zaten er slechts (mannelijke, celibataire) geestelijken achter de Praagse tafel. Daarop kwam vanuit de zaal en van verschillende nationale delegaties kritiek. beeld ctk / Michal Krumphanzl
Rooms katholieke synode

Praag

‘Al doende leert men’, zou het motto kunnen zijn van de huidige ‘Synode over synodaliteit’, de kerkelijke beraadslaging over de kerkelijke inspraak en medewerking van alle gelovigen. 

‘Learning by doing’, hoorde men de afgelopen dagen in Praag dan ook meermaals zeggen. Daar vond een Europese etappe van de wereldwijde synode plaats, zoals die ook op andere continenten plaatsvinden. 

De Rooms-Katholieke Kerk spreekt over de mogelijke medewerking van alle gelovigen in besluitvormingsprocessen. En zij doet dat door die gelovigen in het besluitvormingsproces zelf erover te laten meepraten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Nederlandse Taizé-jongeren nodigen in Rome katholieken en protestanten uit namens de paus

Drie Nederlandse vrouwen, waaronder twee protestanten, zijn in Rome druk bezig met de voorbereidingen voor een grote gebedswake voor het slagen van de bisschoppensynode waarmee paus Franciscus de kerk wil vernieuwen.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Paus geeft vrouwen stemrecht: veertig vrouwen mogen meebeslissen in bisschoppensynode

Er komt een grote verandering in de Rooms-Katholieke Kerk. Vrouwelijke en mannelijke leken mogen vanaf nu meestemmen tijdens de bisschoppensynode. 'Alleluia', jubelen vrouwen op sociale media.

Afbeelding

De Rooms-Katholieke Kerk is onderweg. Zij weet wel hoe, maar nog niet waar naartoe

Drie jaar lang denkt de Rooms-Katholieke Kerk na over haar toekomst. Nadat alle katholieke gelovigen daarover konden meepraten en er op continentaal niveau over is gesproken, moeten nu alle stemmen in Rome samenkomen.

Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.