Europese katholieken vragen in Praag om ‘concrete en moedige besluiten’ over plaats van vrouwen in de kerk

Nieuws
Vertegenwoordigers van Europese Katholieke Kerken hebben hun vierdaagse ontmoeting als onderdeel van de Rooms-Katholieke wereldsynode afgesloten. Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken, vragen zij hun kerk gezamenlijk om inspraak van leken mogelijk te maken en vooral de deelname van vrouwen aan besluitvorming.
Hendro Munsterman
donderdag 9 februari 2023 om 19:24
Bisschop Hans van den Hende was een van de vier Nederlandse deelnemers aan de continentale ontmoeting van de wereldwijde Synode die van 2021 tot 2024 duurt.
Bisschop Hans van den Hende was een van de vier Nederlandse deelnemers aan de continentale ontmoeting van de wereldwijde Synode die van 2021 tot 2024 duurt. beeld CCEE / Picasa
Rooms katholieke synode

Praag

‘Beter dan dit was simpelweg niet mogelijk’, zegt een lid van de organisatie. ‘Er is niemand boos weggelopen en alleen dat is al winst’, zegt een andere nauw betrokkene. 

Vier dagen lang spraken delegaties uit meer dan veertig Europese landen in Praag met elkaar. Zij hielden hun bijdragen in een grote zaal en als individuele deelnemers spraken ze vanuit hun persoonlijke ervaring in een van de dertien gespreksgroepen, verdeeld over vijf talen. Online namen uiteindelijk 270 mensen uit al deze landen deel in de twaalf online gespreksgroepen. ‘Een diepe geestelijke ervaring, hoewel niet zonder problemen of moeilijkheden’, noemt de organisatie het.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Nederlandse Taizé-jongeren nodigen in Rome katholieken en protestanten uit namens de paus

Drie Nederlandse vrouwen, waaronder twee protestanten, zijn in Rome druk bezig met de voorbereidingen voor een grote gebedswake voor het slagen van de bisschoppensynode waarmee paus Franciscus de kerk wil vernieuwen.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Paus geeft vrouwen stemrecht: veertig vrouwen mogen meebeslissen in bisschoppensynode

Er komt een grote verandering in de Rooms-Katholieke Kerk. Vrouwelijke en mannelijke leken mogen vanaf nu meestemmen tijdens de bisschoppensynode. 'Alleluia', jubelen vrouwen op sociale media.

Afbeelding

De Rooms-Katholieke Kerk is onderweg. Zij weet wel hoe, maar nog niet waar naartoe

Drie jaar lang denkt de Rooms-Katholieke Kerk na over haar toekomst. Nadat alle katholieke gelovigen daarover konden meepraten en er op continentaal niveau over is gesproken, moeten nu alle stemmen in Rome samenkomen.

Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.