Kardinaal Hollerich tevreden over ontmoeting tussen Oost en West. ‘Spanningen hadden veel groter gekund’

Nieuws
De synode over kerkvernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk levert spanningen op tussen Oost- en West-Europa. Maar kardinaal Hollerich is gerustgesteld en tevreden. ‘De bisschoppen kunnen de zaken niet terugdraaien.’
Hendro Munsterman
donderdag 9 februari 2023 om 02:00
Kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg, vice-president van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) en centrale secretaris van de bisschoppensynode in oktober 2023 en 2024.
Kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg, vice-president van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) en centrale secretaris van de bisschoppensynode in oktober 2023 en 2024. beeld Hendro Munsterman

Praag

De aartsbisschop van Luxemburg speelt een centrale rol in de huidige rooms-katholieke synode over kerkvernieuwing, zowel tijdens de Europese ontmoeting die momenteel in Praag wordt gehouden, als tijdens de wereldwijde bisschoppensynode die in oktober 2023 en oktober 2024 in Rome zal worden gehouden.

Welke balans maakt u op na de eerste drie dagen?

‘Ik ben gerustgesteld. We kennen de verschillen binnen de katholieke kerken van Europa. Het was de eerste keer dat we als katholieken uit West-Europa enerzijds en uit Centraal- en Oost-Europa anderzijds samen praten. Ik ben heel tevreden. Er hadden veel meer spanningen kunnen zijn. Maar we hebben naar elkaar kunnen luisteren. Weliswaar met verschillende opvattingen, maar met respec..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus Franciscus mag ziekenhuis zaterdag verlaten

Paus Franciscus mag zaterdag het ziekenhuis verlaten nu hij voorspoedig herstelt van een bronchitisinfectie. Zijn medische team heeft dat bevestigd, meldt het Vaticaan.

Afbeelding

Rome trapt op rem van rijdende Duitse auto: leken mogen niet dopen en preken tijdens de mis

Er is geen ruimte voor leken om te preken tijdens eucharistievieringen. En ongewijden regulier laten dopen kan ook niet vindt Rome. Maar op meerdere plekken is dat al praktijk en de vraag is of men daarachter terug kan.

Afbeelding

Heibel in Vaticaanse anti-misbruikcommissie: prominente misbruikbestrijder vertrekt teleurgesteld

De prominente priester en psycholoog Hans Zollner verliet afgelopen week teleurgesteld de pauselijke anti-misbruikcommissie. De commissie bevindt zich in zwaar weer en niemand weet hoe het verder gaat.

Afbeelding

Koloniale doctrine 'was nooit onderdeel van de katholieke leer', zegt het Vaticaan

Sinds meerdere jaren vragen inheemse volkeren het Vaticaan om de zogenaamde ‘doctrine van de ontdekking’, die in pauselijke decreten uit de 15e eeuw te vinden is, in te trekken. Het Vaticaan deed dat niet. En toch wel.

Afbeelding

Een loopje met de waarheid. Vaticaanse communicatie rond ziekenhuisopname paus leidt tot speculaties

Paus Franciscus is woensdag met een luchtweginfectie opgenomen in het ziekenhuis. In het Vaticaan is nu de vraag of de paus kan voorgaan in alle liturgieën rond Pasen. Maar vervangers zijn al geregeld. Op een na.

Afbeelding

Rechter: dwangarbeid bij katholieke congregatie van de Goede Herder 'verjaard'

Negentien vrouwen sleepten de Goede Herder voor de rechter wegens uitbuiting en dwangarbeid tussen 1951 en 1979. De rechtbank in Haarlem deed geen inhoudelijke uitspraak, want meent dat de collectieve zaak is verjaard.