Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. ‘Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep’

Reportage
Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.
Hendro Munsterman
dinsdag 7 februari 2023 om 20:19
Sprekers tijdens de continentale ontmoeting van de rooms-katholieke Synode in Praag (Tsjechië).
Sprekers tijdens de continentale ontmoeting van de rooms-katholieke Synode in Praag (Tsjechië). beeld ccee - picasa
Rooms katholieke synode

Praag

‘Er vloeiden in onze gespreksgroep vanochtend tranen’, zegt een Duitstalige deelneemster. Ze is er nog ontdaan van. ‘Vertegenwoordigers uit Oost-Europa spraken zo negatief over vrouwen, LHBT’ers en hertrouwde gescheidenen. Ik snap het gewoon niet!’

Ook vanuit andere werkgroepen komen geluiden van bijna diametraal tegenover staande posities. Dat gaat voor een belangrijk deel over de vraag hoe de kerk zich moet opstellen tegenover LHBT’ers. 

‘Vraag ons alsjeblieft niet dat we moeten zeggen dat zonde niet meer bestaat!’, zegt een Oost-Europese priester juist. ‘Ik heb de kerk nodig om me te vertellen wat ik fout doe zodat ik me kan bekeren’, zegt een vrouwelijke deelneemster uit een voormalig communistisch land. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Nederlandse Taizé-jongeren nodigen in Rome katholieken en protestanten uit namens de paus

Drie Nederlandse vrouwen, waaronder twee protestanten, zijn in Rome druk bezig met de voorbereidingen voor een grote gebedswake voor het slagen van de bisschoppensynode waarmee paus Franciscus de kerk wil vernieuwen.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Paus geeft vrouwen stemrecht: veertig vrouwen mogen meebeslissen in bisschoppensynode

Er komt een grote verandering in de Rooms-Katholieke Kerk. Vrouwelijke en mannelijke leken mogen vanaf nu meestemmen tijdens de bisschoppensynode. 'Alleluia', jubelen vrouwen op sociale media.

Afbeelding

De Rooms-Katholieke Kerk is onderweg. Zij weet wel hoe, maar nog niet waar naartoe

Drie jaar lang denkt de Rooms-Katholieke Kerk na over haar toekomst. Nadat alle katholieke gelovigen daarover konden meepraten en er op continentaal niveau over is gesproken, moeten nu alle stemmen in Rome samenkomen.

Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.