Katholieke lhbt+’ers voelen zich in Praag buitengesloten. ‘Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?’

Interview
Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+’ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen. Christopher Vella, als historicus verbonden aan de universiteit van Malta, is covoorzitter van het Global Network of Rainbow Catholics (GNRC) en vertelt waarom.
Hendro Munsterman
maandag 6 februari 2023 om 18:05 aangepast 7 februari 2023 09:26
Christopher Vella, de covoorzitter van het internationale netwerk van katholieke LHBT-groepen in Praag tijdens de Europese synode-ontmoeting.
Christopher Vella, de covoorzitter van het internationale netwerk van katholieke LHBT-groepen in Praag tijdens de Europese synode-ontmoeting. beeld Hendro Munsterman
Rooms katholieke synode

Praag 

‘Het GNRC is een wereldwijd netwerk van vijftig organisaties die katholieke lhbt+’ers, maar ook andere betrokkenen, zoals hun ouders en familieleden, vertegenwoordigen. We zijn hier met vijftien mensen uit tien landen omdat we onze synodale broeders en zusters willen laten zien dat we deel uitmaken van de kerk.

We verdienen een plek aan de gesprekstafel. Ook willen we hier in Praag samen bidden voor de synode, dat het voor de deelnemers een verrijkende ervaring mag zijn. We bidden ook dat de heilige Geest werkzaam mag worden.’

Hebt u het gevoel dat uw stem hier in Praag niet wordt gehoord?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’