Paus Franciscus: ‘zij die dood van Benedictus XVI willen uitbuiten hebben geen moraal’

Nieuws
Paus Franciscus vindt dat sommige critici van zijn beleid het overlijden van Benedictus XVI hebben willen uitbuiten voor een kerkpolitieke agenda. Hij deed zijn uitspraken tijdens het vliegtuiginterview op de terugreis van Zuid-Soedan naar Rome. Hij veroordeelde opnieuw, en sterker dan ooit tevoren, de uitsluiting van homoseksuelen.
Hendro Munsterman
maandag 6 februari 2023 om 14:08 aangepast 7 februari 2023 07:51
Paus Franciscus tijdens het vliegtuiginterview op de terugreis vanuit Zuid-Soedan naar Rome.
Paus Franciscus tijdens het vliegtuiginterview op de terugreis vanuit Zuid-Soedan naar Rome. beeld Vatican Media

Rome

‘Ik geloof dat mensen het overlijden van Benedictus XVI hebben willen uitbuiten om hun eigen agenda door te drijven’, zei Franciscus. Hij noemde geen concrete namen, maar in de dagen na het overlijden van de voormalige paus verschenen met name in Italië boeken en interviews waarin Franciscus de nodige kritiek over zich heen kreeg. 

Deze werden onder meer geschreven door aartsbisschop Georg Gänswein, de voormalige privé-secretaris van Benedictus XVI en door de Duitse kardinaal Gerhard Müller, het voormalige hoofd van het Vaticaanse departement voor de Geloofsleer.

Ze hebben de dood van ‘een diep vrome persoon uitgebuit’, zei Franciscus erover. ‘Ze hebben geen moraal, het zijn mensen van een partij, niet van de kerk.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.