Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? ‘Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden’

Achtergrond
Kerkvernieuwing door luisteren en dialoog. Een week lang praten de rooms-katholieke kerken uit 39 Europese landen in Praag over de door paus Franciscus aangezwengelde kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland nemen vier katholieken deel. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’
Hendro Munsterman
zondag 5 februari 2023 om 09:49 aangepast 11:50
Het Oudestadsplein van Praag met de rooms-katholieke Týnkerk op de achtergrond.
Het Oudestadsplein van Praag met de rooms-katholieke Týnkerk op de achtergrond. beeld mauritius images
Rooms katholieke synode

Praag

De keuze voor de stad Praag is veelzeggend. Tsjechië geldt als het meest geseculariseerde land van Europa. In 2021 verklaarde slechts 18,7 procent van de bevolking zichzelf religieus of kerklid. Een eeuw eerder was dat nog meer dan 90 procent. 

Het is in deze stad, waar het protestantisme van Johannes Hus al in de 15e eeuw wortel schoot - een dikke eeuw eerder dan Luther en Calvijn - en waar communisme en kapitalisme hun religieuze tol eisten, dat de Rooms-Katholieke Kerk op zoek wil naar inspiratie voor vernieuwing.

De ontmoeting duurt van 5 tot 12 februari en maakt deel uit van de drie jaar durende synode die paus Franciscus lance..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Nederlandse Taizé-jongeren nodigen in Rome katholieken en protestanten uit namens de paus

Drie Nederlandse vrouwen, waaronder twee protestanten, zijn in Rome druk bezig met de voorbereidingen voor een grote gebedswake voor het slagen van de bisschoppensynode waarmee paus Franciscus de kerk wil vernieuwen.

Afbeelding

Stemrecht voor vrouwen op z'n katholieks: van besluitvorming naar besluitneming?

Vrouwen krijgen voor het eerst stemrecht op de bisschoppensynode in oktober dit jaar. Dat bepaalde paus Franciscus onlangs. Is het een revolutie, of een nietszeggend stapje vooruit? Of misschien allebei?

Afbeelding

Paus geeft vrouwen stemrecht: veertig vrouwen mogen meebeslissen in bisschoppensynode

Er komt een grote verandering in de Rooms-Katholieke Kerk. Vrouwelijke en mannelijke leken mogen vanaf nu meestemmen tijdens de bisschoppensynode. 'Alleluia', jubelen vrouwen op sociale media.

Afbeelding

De Rooms-Katholieke Kerk is onderweg. Zij weet wel hoe, maar nog niet waar naartoe

Drie jaar lang denkt de Rooms-Katholieke Kerk na over haar toekomst. Nadat alle katholieke gelovigen daarover konden meepraten en er op continentaal niveau over is gesproken, moeten nu alle stemmen in Rome samenkomen.

Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.