Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? ‘Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden’

Achtergrond
Kerkvernieuwing door luisteren en dialoog. Een week lang praten de rooms-katholieke kerken uit 39 Europese landen in Praag over de door paus Franciscus aangezwengelde kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland nemen vier katholieken deel. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’
Hendro Munsterman
zondag 5 februari 2023 om 09:49 aangepast 6 februari 2023 11:50
Het Oudestadsplein van Praag met de rooms-katholieke Týnkerk op de achtergrond.
Het Oudestadsplein van Praag met de rooms-katholieke Týnkerk op de achtergrond. beeld mauritius images
Rooms katholieke synode

Praag

De keuze voor de stad Praag is veelzeggend. Tsjechië geldt als het meest geseculariseerde land van Europa. In 2021 verklaarde slechts 18,7 procent van de bevolking zichzelf religieus of kerklid. Een eeuw eerder was dat nog meer dan 90 procent. 

Het is in deze stad, waar het protestantisme van Johannes Hus al in de 15e eeuw wortel schoot - een dikke eeuw eerder dan Luther en Calvijn - en waar communisme en kapitalisme hun religieuze tol eisten, dat de Rooms-Katholieke Kerk op zoek wil naar inspiratie voor vernieuwing.

De ontmoeting duurt van 5 tot 12 februari en maakt deel uit van de drie jaar durende synode die paus Franciscus lance..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’