Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Achtergrond
Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een ‘mystieke abortus’. Drie - lange tijd heilig gewaande - stichters van katholieke gemeenschappen misbruikten tientallen vrouwen en mannen.
Hendro Munsterman
vrijdag 3 februari 2023 om 21:21
Paus Johannes Paulus II ontmoet in maart 1984 Jean Vanier en de gebroeders Philippe in het Vaticaan.
Paus Johannes Paulus II ontmoet in maart 1984 Jean Vanier en de gebroeders Philippe in het Vaticaan. beeld Alamy Limited

Parijs

Jean Vanier werd overal bewonderd om zijn naastenliefde en barmhartigheid. Hij schreef boeken over spiritualiteit en gaf over de hele wereld lezingen. Thomas en Marie-Dominique Philippe werden in Vaticaanse sferen en conservatief-katholieke kringen decennialang lof toegezwaaid om hun conservatieve theologie en het aantal priesterroepingen en roepingen tot het religieuze leven. 

Alle drie vielen zij echter de afgelopen jaren door de mand. Afgelopen maandag werd het alleen nog maar erger. 

Twee dikke boekwerken van zevenhonderd en negenhonderd pagina’s zagen op die dag in Parijs het licht. Het eerste is het resultaat van een onafhankelijke commissie, het tweede van een historicus. De eerste in opdracht van de Arkgemeenschappe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.

Afbeelding

Nicaraguaans regime sluit net rond kritische Katholieke Kerk. Rond Pasen ook geen processies

Het regime van president Ortega sloot katholieke universiteiten, zette religieuzen het land uit en veroordeelde een bisschop tot 26 jaar gevangenisstraf. Nu zijn ook de betrekkingen met het Vaticaan verbroken.

Afbeelding

Aanslagen op orthodoxe kerk en katholieke school in Jeruzalem en Nazareth

In Jeruzalem vond zondag een aanslag plaats op de Grieks-orthodoxe Kerk van het Graf van de Maagd Maria, aan de voet van de Olijfberg. In Nazareth werden donderdag een katholieke school en een vrouwenklooster beschoten.

Afbeelding

In stilte bidden katholieken tussen uitgaanspubliek in Amsterdam. 'Je bent een monstrans, je straalt Jezus uit'

Tijdens de jaarlijks 'Stille Omgang' in Amsterdam herdenken honderden katholieken het eucharistisch wonder dat in de Kalverstraat plaatsvond. 'We hebben eerst Jezus ontvangen en we gaan met Hem deze wandeling doen.'?

Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.