Schokkende details over misbruik heilig gewaande stichters Jean Vanier en de gebroeders Philippe

Achtergrond
Erotische mystiek binnen een sekte-achtige groep. De details van twee vuistdikke rapporten over misbruik door drie vooraanstaande katholieken zijn schokkend en vertellen zelfs over een ‘mystieke abortus’. Drie - lange tijd heilig gewaande - stichters van katholieke gemeenschappen misbruikten tientallen vrouwen en mannen.
Hendro Munsterman
vrijdag 3 februari 2023 om 21:21
Paus Johannes Paulus II ontmoet in maart 1984 Jean Vanier en de gebroeders Philippe in het Vaticaan.
Paus Johannes Paulus II ontmoet in maart 1984 Jean Vanier en de gebroeders Philippe in het Vaticaan. beeld Alamy Limited

Parijs

Jean Vanier werd overal bewonderd om zijn naastenliefde en barmhartigheid. Hij schreef boeken over spiritualiteit en gaf over de hele wereld lezingen. Thomas en Marie-Dominique Philippe werden in Vaticaanse sferen en conservatief-katholieke kringen decennialang lof toegezwaaid om hun conservatieve theologie en het aantal priesterroepingen en roepingen tot het religieuze leven. 

Alle drie vielen zij echter de afgelopen jaren door de mand. Afgelopen maandag werd het alleen nog maar erger. 

Twee dikke boekwerken van zevenhonderd en negenhonderd pagina’s zagen op die dag in Parijs het licht. Het eerste is het resultaat van een onafhankelijke commissie, het tweede van een historicus. De eerste in opdracht van de Arkgemeenschappe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenen en sociale media: Vaticaan roept op tot 'totale presentie' en verzet tegen 'algoritmocratie'

Wie is mijn naaste op sociale media? Deze vraag heeft het Vaticaan een theologisch en pastoraal antwoord gegeven. Maar er is ook op misbruik van het internet om verdeeldheid te zaaien, ook door bisschoppen en priesters.

Afbeelding

Open dag katholieke charismatische vernieuwing: 'Jezus heeft mij verlost van de slavernij'

De landelijke CHARIS-dag wil charismatische katholieken samenbrengen. Voor de toekomst zien zij meer oecumene met de pinkster- en evangeliegemeenten. De betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap is groot.

Afbeelding

Hoe katholiek is de Radboud Universiteit Nijmegen? 'Er moet meer aandacht komen voor roeping'

Toen de Nederlandse bisschoppen de Radboud Universiteit het predicaat ‘katholiek’ ontnamen, tikte het Vaticaan hen op de vingers. 'Wat betekent het om katholiek en universiteit te zijn?'

Afbeelding

Seksueel misbruik binnen Katholieke Kerk Illinois minstens vier keer zo groot als kerk zelf dacht

Sinds 1950 hebben 450 katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Illinois in totaal 1997 minderjarigen seksueel misbruikt. Dat staat in een omvangrijk rapport dat openbaar is gemaakt.

Afbeelding

Belgische monniken strijden tegen zwarte handel in trappistenbier in Nederland

Het kleinste Belgische trappistenbiertje wordt sinds jaar en dag alleen aan particulieren verkocht om de prijzen laag te houden. Maar in Nederland leidde dat juist tot illegale handel en woekerprijzen. Dat is nu voorbij.

Afbeelding

Paus stuurt kardinaal Zuppi naar Moskou en Kyiv om 'spanningen te helpen verminderen'

'Vredesmissie' mag het officieel niet heten, want dat woord ligt zowel in Oekraïne als in Rusland gevoelig. Toch stuurt Franciscus een kardinaal die eerder een vredesbestand bemiddelde op 'missie' naar Moskou en Kyiv.