Smeken om vrede en goede wil. Paus met anglicaanse en gereformeerde kerkleider naar Zuid-Soedan

Nieuws
In Zuid-Soedan komen de politieke en etnische spanningen maar niet tot rust. Paus Franciscus brengt vanaf vrijdag een 44 uur durend bezoek aan het land, samen met de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en de Schotse gereformeerde kerkleider Iain Greenshields. Historisch en symbolisch.
Hendro Munsterman
donderdag 2 februari 2023 om 20:31 aangepast 3 februari 2023 07:53
Paus Franciscus kuste in 2019 de voeten van de leiders van Zuid-Soedan tijdens hun bezoek aan het Vaticaan voor vredesoverleg. Dat overleg, onderdeel van een geestelijke retraite, was het initiatief van de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.
Paus Franciscus kuste in 2019 de voeten van de leiders van Zuid-Soedan tijdens hun bezoek aan het Vaticaan voor vredesoverleg. Dat overleg, onderdeel van een geestelijke retraite, was het initiatief van de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. beeld afp / Vatican Media

Rome

Het is het jongste land ter wereld. En ook een van de allerarmste. De elf miljoen inwoners van Zuid-Soedan hebben een gemiddelde leeftijd van negentien jaar. Minder dan vijf procent van de bevolking beschikt over elektriciteit en schoon drinkwater is nauwelijks beschikbaar.  

Toch bezit het land grote rijkdommen. Goud, diamanten en olie. Maar die zitten in de grond. En de interne conflicten die het land teisteren maken het onmogelijk om daarvan te profiteren.

De paus zal er samen met Welby en Greenshields worden ontvangen door president Salva Kiir, de eerste president van het land dat in 2011 na een bloedige strijd onafhankelijk werd van Soedan. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.