Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. ‘Leg de wapens neer!’

Achtergrond
In een van de armste landen ter wereld bekritiseert paus Franciscus niet alleen het ‘economisch kolonialisme’ van buitenlandse mogendheden. Hij wijst ook op interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten. In de Democratische Republiek Congo is de Rooms-Katholieke Kerk de enige instelling die nog echt functioneert en bovendien moreel gezag heeft.
Hendro Munsterman
woensdag 1 februari 2023 om 19:42 aangepast 20:22
Paus Franciscus bij zijn aankomst op het Ndolo-vliegveld van Kinshasa om er met meer dan een miljoen Congolezen de eucharistie te vieren..
Paus Franciscus bij zijn aankomst op het Ndolo-vliegveld van Kinshasa om er met meer dan een miljoen Congolezen de eucharistie te vieren.. beeld epa / Ciro Fusco

Kinshasa

Meer dan een miljoen mensen waren naar het vliegveld van Kinshasa getrokken om deel te nemen aan de eucharistieviering met paus Franciscus. Vaak te voet. Soms urenlang. En velen van hen stonden er al uren voor aanvang, dansend en zingend in hun kleurrijke traditionele kleding.

‘Het Congolese volk is een diep religieus volk’, zei president Félix Tshisekedi (59) tot de rooms-katholieke kerkleider. Tshisekedi is zelf als pasgeborene in de Rooms-Katholieke Kerk gedoopt, maar bekeerde zich later tot het evangelicale christendom en omringt zich door verschillende evangelicale voorgangers die als politieke raadgevers fungeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijna duizend Nederlandse katholieke jongeren naar Wereldjongerendagen in Lissabon

Een kleine duizend Nederlandse jongeren zullen deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon (Portugal). Ook paus Franciscus wordt verwacht bij het grootste jongerenevenement ter wereld.

Afbeelding

Zo pioniert katholiek Nederland: 'Wij bieden meer ruimte voor genade'

Wie in Rooms-Katholiek Nederland een goed idee heeft voor meer vitaliteit in de kerk, kan bij Space for Grace terecht. Het programma biedt een goed gevulde pot geld én begeleiding. Wat is dit voor een club?

Afbeelding

Paus ondergaat open buikoperatie in Romeins ziekenhuis. 'Hij is goed te pas en maakt al weer grappen'

Paus Franciscus heeft woensdagmiddag een open buikoperatie moeten ondergaan. Het Vaticaan heeft alle pauselijke audiënties en afspraken tot 18 juni geannuleerd.

Afbeelding

Paus waarschuwt tegen onechte Mariaverschijningen. Vaticaan wil gelovigen 'beschermen tegen bedrog'

Paus Franciscus reageerde op de Italiaanse televisie op duizenden gelovigen die maandelijks knielden voor een Mariabeeld dat tranen van bloed huilt. Varkensbloed, volgens een privé-detective.

Afbeelding

Vredesgezant van paus in Kyiv aangekomen. Maar over vrede wil eigenlijk niemand praten

Kardinaal Matteo Zuppi is in Kyiv om namens paus Franciscus te proberen 'spanningen te verminderen'. Maar de paus en Zelensky spreken niet over dezelfde vrede en Rusland zegt dat Oekraïne niet wil onderhandelen.

Afbeelding

Deze priester, gebedsgenezer en duiveluitdrijver is nu gouverneur in Nigeria. Maar geschorst als priester

De Nigeriaanse priester Hyacinth Lormen Alia heeft zijn populariteit onder meer te danken aan zijn gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. Hij is sinds maandag 29 mei gouverneur van de deelstaat Benue.