Meer dan een miljoen Congolezen bijeen met paus Franciscus. ‘Leg de wapens neer!’

Achtergrond
In een van de armste landen ter wereld bekritiseert paus Franciscus niet alleen het ‘economisch kolonialisme’ van buitenlandse mogendheden. Hij wijst ook op interne oorzaken als corruptie en etnische conflicten. In de Democratische Republiek Congo is de Rooms-Katholieke Kerk de enige instelling die nog echt functioneert en bovendien moreel gezag heeft.
Hendro Munsterman
woensdag 1 februari 2023 om 19:42 aangepast 20:22
Paus Franciscus bij zijn aankomst op het Ndolo-vliegveld van Kinshasa om er met meer dan een miljoen Congolezen de eucharistie te vieren..
Paus Franciscus bij zijn aankomst op het Ndolo-vliegveld van Kinshasa om er met meer dan een miljoen Congolezen de eucharistie te vieren.. beeld epa / Ciro Fusco

Kinshasa

Meer dan een miljoen mensen waren naar het vliegveld van Kinshasa getrokken om deel te nemen aan de eucharistieviering met paus Franciscus. Vaak te voet. Soms urenlang. En velen van hen stonden er al uren voor aanvang, dansend en zingend in hun kleurrijke traditionele kleding.

‘Het Congolese volk is een diep religieus volk’, zei president Félix Tshisekedi (59) tot de rooms-katholieke kerkleider. Tshisekedi is zelf als pasgeborene in de Rooms-Katholieke Kerk gedoopt, maar bekeerde zich later tot het evangelicale christendom en omringt zich door verschillende evangelicale voorgangers die als politieke raadgevers fungeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus breidt regels uit om misbruik te voorkomen

Paus Franciscus heeft de regels aangescherpt die seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk moeten voorkomen.

Afbeelding

'Niemand te dichtbij toelaten en toch benaderbaar zijn': jonge priester uit Delft legt ambt neer

De jonge priester Eli Stok heeft besloten zijn taken wegens 'verwachtingen rond leiderschap en celibaat' neer te leggen. Het is de derde vertrekkende priester van het bisdom Rotterdam in tweeënhalf jaar tijd.

Afbeelding

Nood leert nauwelijks bidden. Misschien moet de kerk met het thema 'nabijheid' aan de slag

Tijdens de coronapandemie stelde een kwart van de Nederlanders zich meer vragen dan gewoonlijk naar de zin van het leven. Maar gebeden werd er niet beduidend meer. Leert nood eigenlijk wel bidden?

Afbeelding

Alpha wordt overspoeld door aanvragen van katholieke parochies: 'Dit is waar we altijd om hebben gebeden'

Waar normaal zo'n 25 Alphacursussen per jaar door katholieken worden aangevraagd, waren dit er afgelopen jaar meer dan honderd. Veel parochies maken werk van het programma 'Missionaire Parochie'.

Afbeelding

Hoe kunnen krimpende parochies in beweging komen? 'We zijn hier om het vuurtje aan te wakkeren'

Opvallend veel parochies in rooms-katholiek Nederland zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Aanstichter hiervan is de Canadese priester James Mallon. ‘Dát er wat gebeurt in de parochies, is al winst.’

Afbeelding

Wereldraad plant gesprekken tussen Oekraïense en Russische kerken. 'In 2025 oecumenische pelgrimstocht naar Nicea'

Komen Oekraïense en Russische kerken binnenkort samen rond een tafel? Dat wil de Wereldraad van Kerken, vertelde Jerry Pillay na zijn eerste ontmoeting als secretaris-generaal van de Wereldraad met paus Franciscus.