Altaar voor paus kost 5,3 miljoen euro. Portugese regering kort haar bijdrage aan Wereldjongerendagen

Nieuws
De regering van Portugal heeft besloten haar bijdrage aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen met 6,5 miljoen euro te verminderen. Het besluit komt nadat opschudding ontstond over het te bouwen pauselijk altaarpodium voor een bedrag van 5,3 miljoen euro.
Hendro Munsterman
dinsdag 31 januari 2023 om 19:34
De Abrilbrug in Lissabon en het Christusstandbeeld op de andere oever.
De Abrilbrug in Lissabon en het Christusstandbeeld op de andere oever. beeld Henrique Casinhas / Sopa Images

Lissabon

Deze 38e Wereldjongerendagen, waarvoor zich nu al meer dan 400.000 jongeren uit de hele wereld hebben aangemeld, kosten in totaal 160 miljoen euro. De linkse regering van het António Costa besloot echter haar bijdrage te beperken tot 30 miljoen euro. Dat is 6,5 miljoen minder dan eerder was toegezegd. De andere kosten worden gedragen door de kerk en lokale overheden, waaronder 35 miljoen door de stad Lissabon.

Het grootste evenement ter wereld zal van 1 tot 6 augustus plaatsvinden. De burgemeester van Lissabon, Carlos Moedas, verwacht een miljoen deelnemers. De investeringen zullen volgens hem ‘de stad omvormen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.

Afbeelding

Amerikaanse miljonairs laten priesters op homo-apps opsporen. 'We willen de kerk helpen heilig te zijn'

Dankzij het kopen van data van datingapps voor homo's, wist een Amerikaanse organisatie priesters te traceren en bij hun bisschoppen aan te geven. Dit gebeurde met geld van conservatief-katholieke miljonairs.

Afbeelding

Staande ovaties voor bisschoppen tijdens Duitse synodale Weg na besluiten over transgenders en vrouwelijke diakens

De Duitse Rooms-Katholieke Kerk wil meer rechten voor transgenders en intersekse personen. De grote eensgezindheid na de hevige debatten tijdens de Duitse Synodale Weg was onder meer te danken aan bisschoppen die blanco stemden.

Afbeelding

Wie maken kans om Franciscus straks op te volgen? Dit zijn de belangrijkste kandidaten

Paus Franciscus is maandag tien jaar leider van de Rooms-Katholieke Kerk. Vaticaanwatchers Andrea Vreede (NOS) en Hendro Munsterman (Nederlands Dagblad) bekijken wie op dit moment kans maken Franciscus op te volgen.