Oud-katholieke bisschop van Haarlem vertelde in Rome hoe een katholieke kerk toch synodaal kan zijn

Interview
De Rooms-Katholieke Kerk wil naar andere kerken luisteren hoe zij gelovigen betrekken in het functioneren van de kerk. De oud-katholieke bisschop van Haarlem, Dick Schoon, nam daarom deel aan een symposium in Rome. ‘Ik was diep onder de indruk van de openheid en positieve gastvrijheid.’
Hendro Munsterman
dinsdag 31 januari 2023 om 17:40
De oud-katholieke bisschop van Haarlem, Dick Schoon.
De oud-katholieke bisschop van Haarlem, Dick Schoon. beeld Nils Kenninck
Rooms katholieke synode

Rome

Schoon nam deel op uitnodiging van het oecumenisch instituut van de pauselijke universiteit van de dominicanen. Samen met het Vaticaan organiseerde men een symposium om te luisteren naar de ervaringen van vijf wereldwijde kerkgemeenschappen: anglicanen, methodisten, lutheranen, gereformeerden en oud-katholieken.’

Waar ging dat ‘luisteren’ precies over?

‘De Rooms-Katholieke Kerk wil tijdens een lopende wereldwijde synode proberen de leken meer te betrekken bij het functioneren van de kerk om de basis niet teveel te laten vervreemden van de top.’

Hoe ging dat luisteren?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Katholieken leren luisteren, kijken en spreken om echt katholiek te kunnen zijn

Hoewel de uitkomsten van de wereldwijde Synode nog volledig open liggen, voltrekt zich dankzij het 'learning by doing' voor ieders ogen een totale kerkelijke cultuurverandering.

Afbeelding

Katholieken durven te vernieuwen als het 'mag' van de traditie. Maar wat als die geen richting geeft?

Kerkelijke vernieuwingen gaan bij katholieken het gemakkelijkst als men zich op een oude traditie kan beroepen. Maar wat te doen als zo'n haakje er niet is? Het antwoord daarop ligt misschien wel in de Bijbel.

Afbeelding

Europese katholieken vragen in Praag om 'concrete en moedige besluiten' over plaats van vrouwen in de kerk

Ondanks alle spanningen tussen behoudende en vernieuwingsgezinde katholieken vragen Europese gedelegeerden hun Kerk om inspraak van leken in de kerk en met name de deelname van vrouwen in processen van besluitvorming.

Afbeelding

Spanningen tussen katholieken worden zichtbaar in Praag. 'Er vloeiden tranen in onze gespreksgroep'

Hoe kan de Rooms-Katholieke Kerk in de toekomst geloofwaardig zijn? In Praag komen rond deze vraag tijdens de ontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk in Europa grote spanningen aan de oppervlakte. Tussen Oost en West.

Afbeelding

Katholieke lhbt+'ers voelen zich in Praag buitengesloten. 'Hoe kunnen we voelen dat we geliefd zijn?'

Tijdens de Europese synodeontmoeting van de Rooms-Katholieke Kerk voelen katholieke lhbt+'ers zich buitengesloten. Zij protesteren en proberen in de marge van het evenement hun stem te laten horen.

Afbeelding

Een Praagse lente in de Rooms-Katholieke Kerk? 'Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden'

Een week lang gaat de Rooms-Katholieke Kerk van Europa praten over kerkvernieuwing. Ook vanuit Nederland vertrekken daartoe vier katholieken naar Praag. ‘Hoe verkondigen wij het evangelie? Durven we al iets nieuws?’