Kan paus Franciscus’ boodschap van vrede verzoening brengen in conflict Oost-Congo?

Achtergrond
De Democratische Republiek Congo wordt verscheurd door langdurige conflicten over minerale grondstoffen. De bevolking vreest voor een nieuwe oorlog. Dinsdag begon paus Franciscus er aan een driedaags bezoek. ‘Ik ben hier om u te omhelzen en u eraan te herinneren dat u zelf van onschatbare waarde bent.’
Annegina Randewijk
dinsdag 31 januari 2023 om 19:39
De Congolese president Felix Tshisekedi ontvangt paus Franciscus in zijn paleis in Kinshasa.
De Congolese president Felix Tshisekedi ontvangt paus Franciscus in zijn paleis in Kinshasa. beeld epa / Ciro Fusco

Het is 37 jaar geleden dat een paus de Democratische Republiek Congo bezocht. De helft van de bevolking identificeert zichzelf als katholiek, maar ‘de paus komt voor alle Congolezen’. De Congolees-Nederlandse journalist Ewing Amadi Salumu volgt het nieuws uit zijn thuisregio Zuid-Kivu op de voet. ‘De leiders van andere religieuze denominaties, zoals hervormde kerken en moskeeën, roepen ook op om de paus te verwelkomen. Ze zeggen: zijn boodschap is voor alle Congolezen.’ 

Het oosten van Congo wordt al jaren geteisterd door geweld en oorlog. Rebellengroepen strijden om de minerale grondstoffen die veel geld opleveren op de ‘duurzame transitie’-markt. De rebellengroep M23 is de grootste en dodelijkste beweging, die volgens de Veren..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heeft Johannes Paulus II misbruik door priesters toegedekt? Polen is daarover tot op het bot verdeeld

Seksueel kindermisbruik door zeker drie priesters zou paus Johannes Paulus II als aartsbisschop hebben toegedekt. Maar de rechts-nationalistische regering en de Rooms-Katholieke Kerk verdedigen de Poolse pontifex.

Afbeelding

Paus vierde tiende verjaardag niet. 'Een cadeau omdat ik tien jaar paus ben? Vrede graag'

Paus Franciscus liet de tiende verjaardag van zijn pausverkiezing zonder poespas voorbijgaan. Maar hij hield wel een heuse interviewmarathon met media uit verschillende landen. Met een aantal opvallende uitspraken.

Afbeelding

Tien jaar paus Franciscus: 'Deze paus heeft mij geholpen me te verzoenen met een kerk die niet volmaakt is'

We kijken terug op tien jaar paus Franciscus met Nederlandse kerkleiders, een kerkhistoricus, en specialisten op kernthema’s van de paus: duurzaamheid, de armen en verdrukten, misbruik en omgang met verschillen.

Afbeelding

Amerikaanse miljonairs laten priesters op homo-apps opsporen. 'We willen de kerk helpen heilig te zijn'

Dankzij het kopen van data van datingapps voor homo's, wist een Amerikaanse organisatie priesters te traceren en bij hun bisschoppen aan te geven. Dit gebeurde met geld van conservatief-katholieke miljonairs.

Afbeelding

Staande ovaties voor bisschoppen tijdens Duitse synodale Weg na besluiten over transgenders en vrouwelijke diakens

De Duitse Rooms-Katholieke Kerk wil meer rechten voor transgenders en intersekse personen. De grote eensgezindheid na de hevige debatten tijdens de Duitse Synodale Weg was onder meer te danken aan bisschoppen die blanco stemden.

Afbeelding

Wie maken kans om Franciscus straks op te volgen? Dit zijn de belangrijkste kandidaten

Paus Franciscus is maandag tien jaar leider van de Rooms-Katholieke Kerk. Vaticaanwatchers Andrea Vreede (NOS) en Hendro Munsterman (Nederlands Dagblad) bekijken wie op dit moment kans maken Franciscus op te volgen.